Kort nieuws Economie

Jumbo mag Super de Boer overnemen

Amersfoort, 7 dec. - Supermarktketen Jumbo heeft van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) het groene licht gekregen om branchegenoot Super de Boer over te nemen. Dat hebben beide supermarktbedrijven vandaag laten weten. Jumbo kondigde deze herfst aan Super de Boer over te willen nemen voor in totaal 552,5 miljoen euro. Het Franse Casino, voor 57 procent eigenaar van Super de Boer, ging akkoord. Jumbo meldde dat de NMa als voorwaarde heeft gesteld dat één winkel van Super de Boer moet worden verkocht. Jumbo is nu met 127 winkels een relatief kleine speler. Super de Boer telt ruim 300 winkels. (ANP)

TomTom neemt locatievinder over

Amsterdam, 7 dec. - TomTom, producent van navigatiekastjes, heeft ilocal overgenomen. Dit bedrijf bezit een van gps-coördinaten voorziene database van zakelijke locaties in Nederland en België. Met de technologie van ilocal kan TomTom de kwaliteit van de navigatie verbeteren, aldus de producent. Het bedrijf maakte geen financiële details van de transactie bekend. Ilocal heeft het hoofdkantoor in Amersfoort en heeft 70 werknemers. (ANP)

BHP en Rio Tinto in ijzerertsdeal

Melbourne, 7 dec. - De Brits-Australische mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto gaan hun ijzerertsactiviteiten in het westen van Australië samenvoegen. Daarmee willen de twee grootste mijnbouwers ter wereld ten minste 10 miljard dollar (6,7 miljard euro) besparen. Zaterdag lieten de partijen weten beide een belang van 50 procent in het gezamenlijke bedrijven te nemen. Het plan om de activiteiten samen te voegen dateert van juni. BHP en Rio Tinto verwachten de overeenkomst medio 2010 af te ronden. (ANP)