Kort nieuws Buitenland

Oppositie dwingt nieuwe verkiezing af in Moldavië

Chisinau, 7 dec. - De oppositionele Communistische Partij in Moldavië heeft vandaag nieuwe verkiezingen afgedwongen met een boycot van een stemming in het parlement over een nieuwe president. Voor die stemming was een meerderheid vereist van 61 stemmen. De Alliantie voor Europese Integratie, uit wier gelederen de enige kandidaat (Marian Loepoe) kwam, heeft echter zelf maar 53 zetels en had daarom tenminste 8 stemmen nodig van de Communisten. Die kreeg de Alliantie vandaag niet. Volgens de Moldavische grondwet moeten na twee mislukte stemmingen nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden. Die zullen halverwege volgend jaar moeten plaatshebben. (Reuters, AFP)

Gevechten in zuiden Filippijnen

MANILA, 7 dec. - Op het Filippijnse eiland Mindanao, in het zuiden van het land, is het leger vandaag slaags geraakt met gewapende leden van de Ampatuan-clan. Deze zou verantwoordelijk zijn voor de politieke moordpartij die eind vorige maand werd ontdekt. Het hoofd van de clan, gouverneur Andal Ampatuan van de provincie Maguindanao op Mindanao, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het bloedbad. Ook zijn zoon, die als hoofdverdachte wordt gezien, is opgepakt. (BBC, AP)

Energieagentschap EU in Ljubljana

Brussel, 7 dec. - Het nieuwe Europese agentschap voor samenwerking op het gebied van energie, Acer, wordt gevestigd in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Dat hebben de regeringen van de EU-landen gisteren in Brussel besloten. Het agentschap moet de verdere liberalisering van de Europese gas- en stroommarkt, waartoe de EU-landen afgelopen voorjaar besloten, coördineren. Acer gaat op 3 maart van start. (AP)

Toestand Camara nog onduidelijk

Conakry, 7 dec. - De toestand van kapitein Moussa Dadis Camara, de juntaleider van Guinee die donderdag werd neergeschoten door een militaire rivaal, blijft onduidelijk. In Marokko, waar Dadis vrijdag naartoe werd gevlogen voor medische behandeling, hebben artsen zijn toestand „positief” genoemd, zonder uit te wijden. Volgens de Guinese minister van Buitenlandse Zaken is Camara behandeld vanwege schedelletsel en kan hij wel mensen herkennen, maar nog niet met ze communiceren. Waarnemers noemen het veelzeggend dat Camara naar het buitenland is vertrokken ondanks het feit dat hij een tegencoup zou vrezen. (AFP)

Lesbienne bisschop Anglicaanse Kerk

Los Angeles, 7 dec. - De afdeling van de Amerikaanse Anglicaanse Kerk in Los Angeles heeft gisteren de lesbische Mary Glasspool gekozen als assistent-bisschop. Glasspool is daarmee de tweede openlijk homoseksuele bisschop binnen de Anglicaanse Kerk wereldwijd. De eerste aanstelling van een homoseksuele bisschop heeft al tot controverse geleid binnen de kerk. Aartsbisschop Rowan Williams, leider van de 77 miljoen anglicanen in de wereld, uitte gisteren scherpe kritiek op het besluit. (AP)

In Irak in 2009 zeker 120 executies

Bagdad, 7 dec. - In Irak zijn dit jaar zeker 120 gevangenen ter dood gebracht, een aanzienlijke toename in vergelijking met 2008 met 34 executies. Dat heeft Amnesty International zaterdag meegedeeld. Negenhonderd ter dood veroordeelden wachten op executie, aldus de internationale mensenrechtenorganisatie. Een deel van hen is volgens Amnesty mogelijk veroordeeld na oneerlijke processen of door foltering afgedwongen bekentenissen. (AFP)

Geen doden bij aanvaring op Nijl

Kairo, 7 dec. - Bij een aanvaring tussen twee veerboten op de Nijl in het noorden van Egypte is volgens de autoriteiten niemand verdronken. Een van de schepen brak in tweeën en zonk. Aanvankelijk werd gemeld dat tientallen mensen werden vermist. (Reuters)