Kort nieuws Binnenland

Minder donaties aan topdrie grote natuurorganisaties

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 dec. - Het aantal aanhangers van natuur- en milieuorganisaties is het afgelopen jaar met bijna 63.000 gedaald tot ruim vier miljoen leden of donateurs. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van het radioprogramma Vroege Vogels. Het grootse ledenverlies boekte Vereniging Natuurmonumenten. Deze zag het aantal leden dalen met 52.000 tot 830.000, een daling met 6 procent. Natuurmonumenten wijt de daling vooral aan de economische crisis. Ook bij de grootste organisatie, het Wereld Natuur Fonds, daalde het aantal leden, met 17.000 tot 910.000. Op de derde plaats staat nog altijd Greenpeace, dat ruim 27.000 donateurs zag afhaken en er nu 520.000 telt. Opvallend noemen de onderzoekers dat tegenover de algehele daling een stijging staat van het aantal aanhangers van dierenbeschermingsorganisaties zoals de World Society for the Protection of Animals en Dierenbescherming.

Dierenarts wil toezicht antibiotica

Houten, 7 dec. - Dierenartsen willen een onafhankelijk toezichthouder op het gebruik van antibiotica. Deze nieuwe toezichthouder moet het gebruik van antibiotica in de dierhouderij snel en drastisch omlaag brengen om zo resistentie van bacteriën tegen antibiotica tegen te gaan. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) gisteren gemeld. De dierenartsen verwachten dat dankzij het aanstellen van een toezichthouder het antibioticagebruik binnen een jaar met 20 procent kan worden teruggebracht. (ANP)

Weer geweld bij ov in Rotterdam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 dec. - Het openbaar vervoer in Rotterdam is afgelopen weekeinde opnieuw opgeschrikt door geweld. Zaterdagochtend werd een toezichthouder mishandeld door een zwartrijder op metrostation Blaak. Zaterdagavond en -nacht werden twee buschauffeurs belaagd door agressieve jongeren. De regionale vervoerder RET heeft al meermalen aangedrongen op extra geld van de overheid voor beveiligingsmaatregelen. De stadsregio Rotterdam besteedt jaarlijks 34 miljoen euro aan sociale veiligheid.

Bedrijven besteden meer aan onderwijs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 dec. - Het bedrijfsleven heeft in 2008 3,1 miljard euro uitgegeven aan Nederlandse onderwijsinstellingen. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 10 procent meer dan het jaar ervoor. Bijna tweederde van het bedrag is besteed aan de begeleiding van stagiaires en leerlingen die tegelijk werken en leren. Rijk, provincies en gemeenten gaven in dezelfde periode 27,7 miljard euro uit aan onderwijs. Dit is een stijging van 4,7 procent vergeleken met een jaar eerder. De verhoogde lonen van leerkrachten en de toename van het aantal leerlingen zijn belangrijke oorzaken van deze verhoging.