Koeweit stapt uit Citigroup

Het staatsfonds KIA uit Koeweit heeft zijn belang in de Amerikaanse financiële moloch Citigroup met een winst van 1,1 miljard dollar (742 miljoen euro) verkocht. Dat heeft KIA gisteren bekendgemaakt.

KIA boekte een rendement van 37 procent op zijn investering in Citigroup van 3 miljard dollar. Het staatsfonds schoot de Amerikaanse bank in januari 2008 samen met staatsfondsen uit Singapore en Abu Dhabi en de Saoedische prins Alwaleed bin Talal te hulp, toen Citigroup in problemen was gekomen door een scherpe val van de prijzen van zijn Amerikaanse hypotheken en hypotheekobligaties. Zij pompten gezamenlijk 12,6 miljard dollar in Citigroup. Eerder dit jaar halveerde het Singaporese GIC zijn belang in Citigroup.

De verkoop van de aandelen door KIA kwam als een verrassing. In september zei het staatsfonds nog dat het geen plannen voor verkoop had, omdat zijn beleggingsbeleid is gebaseerd op een langetermijnvisie. KIA heeft zijn preferentiële aandelen omgezet in gewone aandelen en die vervolgens verkocht voor 4,1 miljard dollar.

Er zijn meer staatsfondsen uit het Midden-Oosten die hun belangen weer verkocht hebben die ze eind 2007 of 2008 hadden genomen in Westerse banken die door de kredietcrisis in problemen waren gekomen. Zo verkochten staatsfondsen uit Abu Dhabi en Qatar hun belang in het Britse Barclays, dat ze eind 2008 hadden genomen, met een forse winst.

Citigroup is sinds vorige week samen met Wells Fargo de enige grote Amerikaanse bank die nog niets van haar staatsinjecties heeft afgelost. Concurrent Bank of America verraste door 19,3 miljard aan kapitaal op te halen om een deel van de staatshulp af te lossen die de bank eind 2008 had gekregen na de overname van zakenbank Merrill Lynch. Daarin heeft KIA overigens ook nog een belang genomen voor 2 miljard dollar.

Citigroup zoekt nu nog naar mogelijkheden om binnen tien dagen 20 miljard dollar aan kapitaal te verkrijgen om bijna de helft van de staatssteun terug te betalen.