Haperen opwarm-trend zegt niet veel

Milieubewuste maatregelen blijven nodig, ook als het even niet warmer wordt, stelt Wybren Versteegen. Klimaatsceptici zijn wel erg gemakzuchtig.

Als jaar in jaar uit het aantal auto’s op de snelweg toeneemt en we het wegennet niet uitbreiden, kun je er vergif op innemen dat het aantal (dodelijke) ongelukken toe zal nemen. Er zijn dan twee mogelijkheden.

De eerste optie is die van de milieubewuste idealist. Die zal zeggen: schaf de auto af. Maar ja, people like driving cars, schreef de milieuhistorica Anna Bramwell al wijselijk in 1987 in The Fading of the greens. Dus nemen we andere maatregelen: maximumsnelheden, strategisch geplaatste verkeersdrempels, autogordels, airbags, et cetera. Mocht nu opeens blijken dat er een paar maanden lang niet méér doden vallen dan de afgelopen tijd, dat de stijgende trend hapert, zien we dan daar van af? Ik hoop het niet.

Dus als na anderhalve eeuw stijgende temperaturen een jaartje of tien de temperatuur van de atmosfeer niet stijgt, zou ik toch wel graag zien dat we doorgaan met het nemen van milieubewuste maatregelen. Ik laat me door Leon de Winter niet gek maken (Opinie & Debat, 5 december). Temeer daar zijn artikel tot een tamelijk gemakzuchtig genre behoort: klimaatscepticisme.

Wie een paar uur op internet surft en, zoals De Winter, een vlotte pen heeft, schrijft zo’n sceptisch artikel in een wip. Ik weet uit eigen ervaring (zie Trouw van 13 april 1996) dat het niet moeilijker is dan het in elkaar zetten van een IKEA- kast: de onderdelen van het klimaatscepticisme zijn namelijk allemaal keurig voorbewerkt en op maat gezaagd. Door wie?

In het bijzonder ontnuchterende en verhelderende boek van Chris Mooney, The Republican War on Science, wordt haarfijn uitgelegd hoe zowel klimaat- als evolutiescepticisme uit dezelfde koker komen.

In de strijd tegen alles wat progressief is, heeft de Republikeinse partij in de VS de afgelopen decennia een heleboel wetenschappelijke onzin naar voren geschoven om zowel de zakelijke als de christelijke achterban te behagen: klimaatscepticisme, Intelligent Design, het toeschrijven van het ‘gat’ in de ozonlaag aan vulkaanuitbarstingen, het idee dat abortus borstkanker veroorzaakt en ga zo maar door.

In Nederland horen we daar de echo’s van. Aan de VU bijvoorbeeld lopen studenten van Progenesis rond, die met dezelfde Republikeinse toolkit op zak als De Winter een onzinnige discussie zijn begonnen over de evolutietheorie.

Wie had dat ooit gedacht: Leon de Winter en de streng-christelijke VU-student, bien étonnés de ce trouver ensemble

Dr. W. (Wybren) Verstegen ismilieuhistoricus aan de VrijeUniversiteit in Amsterdam.

Het artikel van Leon de Winter kan worden nagelezen op nrc.nl/opinie

    • Wybren Versteegen