Google Goggles: visual search met je smartphone

In een poging om zoeken op je mobiele telefoon makkelijker te maken,  experimenteert Google met Goggles, een techniek die afbeeldingen van gsm’s gebruikt in plaats van standaard zoektermen. Het idee is simpel: je maakt een foto met je mobiele telefoon, stuurt ‘m naar Google en die herkent het object, het landschap of kunstwerk. Deze vorm

gogglesIn een poging om zoeken op je mobiele telefoon makkelijker te maken,  experimenteert Google met Goggles, een techniek die afbeeldingen van gsm’s gebruikt in plaats van standaard zoektermen. Het idee is simpel: je maakt een foto met je mobiele telefoon, stuurt ‘m naar Google en die herkent het object, het landschap of kunstwerk.

Deze vorm van visual search moet zo gewoon worden als iets aanwijzen.  “Als een muis voor de echte wereld”, oreert Google.  Zo ver is het nog niet. Tot nu toe bestaat Goggles alleen op telefoons met Google’s eigen Android-software. En het werkt nog maar beperkt, benadrukt het internetbedrijf:  Goggles bevindt zich nog in de laboratoriumfase omdat de database waarin afbeeldingen herkend worden, nog klein is.

In een paar seconden analyseert Google de afbeelding op eigenschappen die andere afbeeldingen in de databases ook hebben. Waarschijnlijk wordt er in dat proces ook OCR-herkenning gebruikt, zodat een etiket van een wijnfles (voorbeeld van Google zelf) ook snel herkend wordt. Die techniek bestaat ook al bij Evernote.com, een ultrahandige database voor tekst, pdf en andere documenten die ook foto’s analyseert.

Visual search klinkt veelbelovend, maar er zijn wel technische bezwaren. Up- en downloaden van beeldinformatie vergt meer tijd dan doorsturen van een paar woorden.

    • Marc Hijink