FC Utrecht legt Ajax op pijnbank

FC Utrecht maakt duidelijk dat Ajax nauwelijks verder is dan onder Marco van Basten.

De Serviër Pantelic kan in een lastig uitduel weer het verschil niet maken voor Ajax.

seizoen 2009 / 2010 , 06-12-2009 fc utrecht - ajax 2-0 teleurstelling bij jan vertonghen Gontha, Stanley

Marko Pantelic dacht vorige week met drie treffers tegen Vitesse zijn critici de mond te hebben gesnoerd. De 31-jarige spits van Ajax stelde zelfverzekerd vast dat hij niets van de kritiek op zijn spel had begrepen. De Serviër schermde met verschillende clubs die hem in de winterpauze over zouden willen nemen.

De scouts die Pantelic gisteren in Stadion Galgenwaard tegen FC Utrecht bezig zagen zullen een streep door zijn naam hebben gezet. Want net als eerder dit seizoen in lastige uitwedstrijden tegen AZ en FC Twente gaf de nummer 9 van Ajax niet thuis. Ajax scoorde niet en verloor met 2-0 van FC Utrecht. Het verschil met koploper FC Twente en nummer twee PSV bedraagt na zestien wedstrijden respectievelijk negen en zeven punten. „Als je kampioen wilt worden is dat een groot gat”, verzuchtte Ajax-coach Martin Jol. „We komen in dit soort uitwedstrijden in de problemen als we de kansen niet benutten.”

Pantelic zou bij Ajax de spits moeten zijn die in belangrijke duels het verschil kan maken. Het tegendeel lijkt tot dusver waar. De aanvaller, die op 1 september transfervrij overkwam van het Duitse Hertha BSC, maakte zijn zes competitiedoelpunten in het shirt van Ajax tegen mindere tegenstanders als SC Heerenveen, Willem II, ADO Den Haag en Vitesse.

In wedstrijden tegen sterkere ploegen als AZ, FC Twente en FC Utrecht wist hij niet tot scoren te komen. In dergelijke duels was zijn inbreng verder ook zo zwak dat Ajax voorin vrijwel niets afdwong. Pantelic werd keer op keer door Jol vroegtijdig naar de kant gehaald, waarna topscorer Luis Suarez de centrale spits werd. Tegen AZ kon de Uruguayaan zijn ploeg nog over het dode punt heen helpen, maar tegen FC Twente en gisteren tegen FC Utrecht kwam de spits niet tot scoren. Volgens Jol was gisteren daarnaast opnieuw het probleem dat zijn ploeg op een mindere dag niet in staat is een 0-0 uit het vuur te slepen.

Jol bleef de afgelopen maanden steeds vertrouwen houden in Pantelic. Toen na een zwak optreden van de Serviër in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord van verschillende kanten kritiek werd geuit, nam de coach zijn speler in bescherming. „Neem van mij aan dat dit geen krullenjongen is. We hebben het hier over de spits die met Servië op het WK uitkomt”, stelde Jol. Het probleem met de statische Pantelic is echter dat hij alleen op de plek kan spelen waar Suarez het beste tot zijn recht komt. Als de Servische international zoals gisteren tegen FC Utrecht geen doelpunten maakt, snijdt Jol zich in dubbel opzicht in de vingers. Suarez, die opnieuw noodgedwongen als vleugelspeler moest opereren, kreeg zelfs geen enkele kans. Ajax moet oppassen dat zijn sterspeler op deze manier niet gefrustreerd raakt.

Het was wel Suarez die na twintig minuten spelen aan de basis stond van de gevaarlijkste aanval van Ajax. De Zuid-Amerikaan zette met een prachtige pass zijn ploeggenoot Ismail Aissati alleen voor FC Utrecht-doelman Michel Vorm. De kleine middenvelder verzuimde echter zijn ploeg op een verdiende voorsprong te zetten. Naarmate de wedstrijd vorderde gaf Ajax het initiatief uit handen en werd de ploeg in de tweede helft zelfs bij vlagen overklast door FC Utrecht. Na een klein uur spelen kreeg Pantelic de enige kans van Ajax in de tweede helft. De spits faalde echter oog in oog met Vorm. Twintig minuten voor tijd werd Pantelic gewisseld voor de eveneens tegenvallende miljoenenaankoop Miralem Sulejmani.

FC Utrecht verzuimde eerder dit seizoen in het thuisduel met PSV nog te scoren, maar tegen Ajax was de ploeg van trainer Ton du Chatinier wel trefzeker. De doelpunten kwamen op naam van Jacob Mulenga en Jan Wuytens. FC Utrecht maakte duidelijk dat het huidige Ajax nauwelijks verder is dan de ploeg die vorig seizoen onder leiding stond van Marco van Basten. Destijds brak het gebrek aan een adequate vervanger voor Klaas-Jan Huntelaar, die halverwege het seizoen naar Real Madrid vertrok, de ploeg op. De Argentijn Dario Cvitanich maakte de verwachtingen bij Ajax in belangrijke wedstrijden niet waar. De spits is onder Jol uit het basiselftal verdwenen om plaats te maken voor Pantelic.

Een verbetering is dat nog niet gebleken. De wijze waarop Pantelic zich bij Ajax manifesteert doet een beetje denken aan de manier waarop Patrick Kluivert in het seizoen 2006/2007 bij PSV speelde. Als Ajax tegen een zwakkere tegenstander het overwicht heeft, dan weet Pantelic met zijn routine en slimmigheid zijn gebrek aan handelingssnelheid te compenseren. Bij vlagen kan hij dan zijn klasse laten zien. Maar als Ajax in de verdrukking komt en Pantelic grotere afstanden moet afleggen zoals tegen FC Utrecht dan is duidelijk zichtbaar dat de sleet erop zit. Ajax was de afgelopen jaren met het aantrekken van ‘oude’ spitsen als Ismael Urzaiz en Albert Luque al vaker ongelukkig. Als Pantelic niet in dat rijtje van uitgerangeerde aanvallers terecht wil komen zal hij in topduels beter moeten presteren.

    • Koen Greven