Een leuke 5 kilometer rijden

Sven Kramer won bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary de 5 kilometer en liet zijn rivalen opnieuw kansloos.

„Het ging vanaf het begin supermakkelijk.”

Ivan Skobrev of Russia reacts to his second place finish in the men's 5000 meter event during the ISU World Cup speed skating race in Calgary, Alberta December 5, 2009. REUTERS/Todd Korol (CANADA SPORT SPEED SKATING) REUTERS

Vooraf wilde Sven Kramer „een leuke vijf kilometer rijden” bij de wedstrijden om de wereldbeker schaatsen in Calgary. Achteraf constateerde hij haast achteloos dat zijn opzet was geslaagd. Winnaar in 6.11,11, zijn zestiende opeenvolgende internationale zege op de vijf kilometer, ruim voor de rest. „Het ging vanaf het begin supermakkelijk.”

‘Just another day at the office’ voor de drievoudig Europees en wereldkampioen allround; alleen de nummer twee was anders. Bob de Jong wierp zich dit seizoen steeds nadrukkelijker op als grootste uitdager, en werd op de lange afstanden tweede in Heerenveen en Hamar. In de Olympic Oval in Calgary kreeg de regerend olympisch kampioen op de tien kilometer vanaf het begin geen kans van Kramer. Na een kilometer was het verschil al opgelopen tot drie seconden, na drie kilometer tot meer dan vier. Pas in de laatste ronde haalde De Jong in 28,9 meer dan een tel terug, om uit te komen op 6.13,80. Volgens Kramer kon De Jong beter niet te veel waarde hechten aan zijn snellere slot. „Vergeet niet dat mijn slotronde 30,2 was, daar lijk ik toch kapot te gaan”, grapte hij tegen persbureau ANP. En tweede werd De Jong dit keer niet.

Ivan Skobrev had in de voorlaatste rit een persoonlijk record van 6.13,19 gereden en pakte daarmee voor het eerst in zijn carrière zilver op een internationale vijf kilometer. De 26-jarige Rus versloeg dankzij een sterk slot verrassend zijn directe tegenstander Håvard Bøkko, die in 6.17,50 zesde werd. De Noorse kopman verzette zich twee weken geleden vergeefs tegen het ontslag van zijn coach Peter Mueller, die door de Noorse bond wordt beschuldigd van ontoelaatbare seksueel getinte opmerkingen tegen schaatsster Maren Haugli. Mueller vecht zijn ontslag inmiddels juridisch aan; Bøkko moet het nu doen met de onervaren Jarle Pedersen en viervoudig olympisch kampioen Johann Olav Koss, die al vijftien jaar geen technische functie meer vervulde. Voor het eerst in vijf jaar maakte Bøkko in Calgary geen progressie.

Het belang van een goede trainer en coach werd onderstreept door zijn tegenstander Skobrev. Al jaren geldt de Russische allrounder als een groot talent; hij was al viermaal vijfde en vorig jaar zelfs vierde op het EK. De sprong naar de echte top lukte niet, volgens insiders omdat Skobrev bang was zichzelf in wedstrijden en trainingen te veel pijn te doen. Zijn puissant rijke vader, oud-schaatser, benaderde de afgelopen jaren buitenlandse ‘harde’ coaches als Mueller en Maurizio Marchetto voor samenwerking.

De Noren wilden geen concurrent beter maken. Sinds deze zomer traint Skobrev daarom volgens de zware schema’s van de Italiaanse coach mee met zijn concurrent Enrico Fabris. Inmiddels lijkt de Rus op weg naar Vancouver verder dan de Italiaan. Na een derde plaats en een persoonlijk record op de tien kilometer in Hamar, verbeterde Skobrev in Calgary zijn toptijden op de 1.500 en 5.000 meter.

Kramer (23) maakte zich vooralsnog niet druk om de nieuwe nummer twee. „Of Skobrev een nieuwe concurrent is? Alweer een nieuwe concurrent? Elke keer komen ze, maar ze gaan ook weer.” De TVM-kopman gaat uit van zijn eigen mogelijkheden en kent zichzelf zo goed dat hij gerust van zijn succesvolle seizoensplanning van de vorige drie seizoenen durft af te wijken om nog beter te worden. Zocht hij in het verleden in december de warmte op om op de fiets zijn basis te vergroten, nu mijdt hij de ijsbanen niet. Volgend weekeinde in Salt Lake City wil hij een ultieme poging wagen om zich te plaatsen voor de olympische 1.500 meter.

Achter Kramer waren er naast Skobrev meer verrassingen op de 5.000 meter in Calgary. Carl Verheijen, die het erepodium de laatste tijd steeds vaker uit het zicht zag verdwijnen, kwam op zijn favoriete baan juist weer wat terug. Met een knappe versnelling halverwege eindigde de routinier van TVM in 6.15,26 als vierde, één plaats voor de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee (6.16,75).

Twee deelnemers uit kleine schaatslanden kwamen in de top-tien: de Fransman Alexis Contin werd zevende (6.20,15), de Nieuw-Zeelander Shane Dobbin tiende (6.20,97) Zij hielden de Amerikaanse toppers Shani Davis (elfde) en Chad Hedrick (een dag eerder nog winnaar van de 1.500 meter, nu twaalfde) achter zich. De B-groep werd gewonnen door Jan Blokhuijsen in een nieuw persoonlijk record van 6.15,84.

    • Maarten Scholten