Een besmette vacature bij AZ

AZ speelde de laatste jaren het beste en meest verzorgde voetbal dat Nederlandse clubs konden laten zien. Dankzij goede trainers en spelers en dankzij een strakke organisatie.

Maar inmiddels weten we dat de successen die dat opleverde, gestolen waren. Ontvreemd van naïeve burgers die bij de sponsor van AZ, kredietbank DSB, veel te hoge rentes en andere vergoedingen betaalden voor hun leningen.

De bankdirecteur, die misschien nog justitieel wordt vervolgd en die we, als hij niet zo’n bekende Nederlander was, met Dirk S. zouden aanduiden, sluisde de aldus veroverde gelden via DSB Beheer gedeeltelijk door naar AZ. DSB Beheer is failliet, de curatoren hebben nu als voornaamste taak voor het belang van de schuldeisers op te komen.

AZ ontsloeg zaterdag tussentijds trainer Ronald Koeman. Om zijn eigen woorden te parafraseren: Koeman stapt de laatste jaren nogal eens in de verkeerde trein.

AZ zal hem een flinke vergoeding hebben moeten betalen. En toch kondigde de club aan op korte termijn Dick Advocaat als opvolger te willen aantrekken. Die komt ook niet voor niets.

Terwijl voor de positie van trainer/coach bij AZ maar één ding geldt: die hoort besmet te worden verklaard. AZ kan zich dit soort financiële strapatsen moreel niet veroorloven. Als de winst van DSB als gestolen waar kan worden beschouwd, is AZ een heler.

De ironie wil dat Koeman werd ontslagen nadat de club van Vitesse had verloren. Dat gesponsord wordt door Afab, de kredietbemiddelaar die dit jaar enkele malen is beboet door de Autoriteit Financiële Markten, wegens, samengevat, DSB-achtige praktijken. Er loopt nog meer onderzoek naar Afab; het voortbestaan van het bedrijf is niet verzekerd.

Eerder kon Vitesse zijn leven slechts redden dankzij ten onrechte verleende financiële steun van de gemeente Arnhem, dus op kosten van de belastingbetalers.

AZ-Vitesse: 1-2. Of hoe de lamme verloor van de blinde.

john kroon

    • John Kroon