Disclaimer

Lieve, lieve verontruste medelander, verongelijkte burger of vertegenwoordiger van de een of andere belangengroep. Voordat er misverstanden ontstaan wil ik u bij deze enige helderheid verschaffen over mijn intenties. De komende weken heb ik de taak om elke werkdag vierhonderd woorden te schrijven op deze pagina. En ik besef maar al te goed, er kan van alles misgaan! U kunt mij bijvoorbeeld verkeerd begrijpen. Een sarcastisch grapje is tegenwoordig al gauw een nationale rel. Een verkeerde komma en húp: een kogelbrief in de bus. Mijn vrijheid van meningsuiting schijnt niks meer waard te zijn. Dus bij deze al bij voorbaat sorry! Zo ga ik het niet bedoelen. U gaat mij verkeerd begrijpen. Alles gaat uit zijn verband gerukt worden. Wat ik ook ga schrijven, ik hou van jullie allemaal. Zo ben ik. Ik heb vertrouwen in de mens.

In het bijzonder wil ik me nu alvast persoonlijk verontschuldigen bij de Wilders-stemmer. Er wordt in sommige kringen wel eens neerbuigend gedaan over u. Maar niet door mij: ik begrijp uw grieven. De wereld verandert erg snel, dat vind ik soms ook. En mocht ik zijdelings, per ongeluk, toch een verkeerde opmerking maken, besef dan dat hier een doorgewinterde kosmopoliet spreekt. Inderdaad, uw electorale tegenpool. Dus mijn opmerkingen zijn niets waard. En daarbij ben ik waarschijnlijk naïef, want ik zie de toekomst zonnig in.

Ook wil ik alvast aan alle vrouwen mijn excuses aanbieden voor eventuele misstappen. Of moet ik zeggen: aan alle onafhankelijke carrièretijgers, multitaskers, bewust ongehuwde avonturiers en single backpackers. Ook over jullie geen kwaad woord. Behalve misschien (laat ik het dan meteen maar zeggen) dat ik jullie soms gewoon mis als stereotype zorgzame vrouw. Soms vind ik het verwarrend. Dan hoop ik met een vriendin over gevoelens te kunnen praten en dan heeft ze het alleen over sales targets en marketing tools. Maar goed, ondanks dat gun ik jullie alles (ook jullie permanent piepende blackberry’s, rinkelende iPhones en strenge designerbrillen).

Man, voordat mijn ruimte op is voor vandaag wil ik aan zoveel meer mensen duidelijk maken dat ik het goed met ze voor heb: de gayscene, alle 190 soorten migranten Israëlische lobbygroepen, de Chinezen, de gelovigen, de ongelovigen, het koningshuis, Pauw & Witteman, transgenders, hooligans. We komen er wel uit de komende weken. U en ik. En zo niet, dan heeft NRC vast een speciale postbus, voor kogelbrieven enzo.

Kimon Moerbeek (26) is nog een beetje student, is alvast begonnen met zijn carrière en schrijft graag over de wonderbaarlijke tijden waarin hij leeft.

    • Kimon Moerbeek