Davis Cup: Spanje prolongeert titel

De Spaanse tennissers hebben in Barcelona voor het tweede jaar op rij de Davis Cup gewonnen. Feliciano Lopez en Fernando Verdasco haalden zaterdag in het dubbelspel het beslissende punt binnen tegen het Tsjechische duo Tomas Berdych en Radek Stepanek. Het werd 7-6 (7), 7-5 en 6-2 in het voordeel van de Spanjaarden. Spanje kwam daardoor op 3-0 en was niet meer door de Tsjechen in te halen. Uiteindelijk werd het gisteren 5-0 doordat zowel Rafael Nadal als David Ferrer de laatste partij in het enkelspel won. Nadal klopte Jan Hajek (6-3 en 6-4); Ferrer versloeg Lukas Dlouhy (6-4 en 6-2).

„Het was een geweldig moment om hier terug te keren als captain, na de overwinning negen jaar geleden”, zei coach Albert Costa, die Spanje in 2000 als speler aan de eerste titel in de Davis Cup hielp.

Rafael Nadal had de Spanjaarden vrijdag op voorsprong gebracht door een zege op Tomas Berdych: 7-5, 6-0 en 6-2. De Spaanse kopman, die de kwartfinale en halve finale had gemist, was op tijd fit om op zijn geliefde gravel de titel te behalen. Maar de meeste eer ging naar Ferrer, die zich op de eerste wedstrijddag in een zware vijfsetter ontdeed van Radek Stepanek en de voorsprong van Spanje uitbouwde naar 2-0.

Voor de cruciale wedstrijd in het dubbelspel wijzigde de Tsjechische captain Jaroslav Navratil de samenstelling van zijn koppel. Jan Hajek en Loukas Dlouhy maakten plaats voor Stepanek en Berdych, die nog nooit een wedstrijd in de Davis Cup hadden verloren. Het duo verspeelde in de eerste set een setpoint in de tiebreak, die Lopez en Verdasco uiteindelijk met 9-7 naar zich toe trokken. In de tweede set was een break in de elfde game voldoende voor setwinst, waarna het verzet van Tsjechië gebroken was. De derde en laatste set ging eenvoudig naar het favoriete Spanje. Gravel is de favoriete ondergrond van de Spanjaarden, die beschikken over tien spelers in de top100 van de wereldranglijst. De Tsjechen stellen daar slechts twee tennissers tegenover.

Ook gisteren was Tsjechië, dat de Davis Cup in 1980 won, geen punt gegund. Door de Davis Cup te winnen – voor de vierde keer – is Spanje het eerste land sinds 1998 dat de titel in het landentoernooi met succes heeft verdedigd. (ANP)