'Blijkbaar kunnen er twee de beste zijn'

Hockeyster Naomi van As (26) is verkozen tot beste speelster van de wereld. Maar niet in haar eentje.

Ze is al wereldkampioen, olympisch kampioen, Europees kampioen en beste speelster van het EK, maar Naomi van As is nu ook ’s werelds beste hockeyster, met de Argentijnse Luciana Aymar.

Hoe is het om de titel te moeten delen?

„Ik hoopte echt dat ik de titel zou winnen. Ik vind het een hele eer, maar natuurlijk had ik ’m liever zelf gewonnen. Dat is toch het mooist? Zij heeft hem al vijf keer gewonnen.”

Er kan er maar één de beste zijn.

„Blijkbaar kunnen er twee de besten zijn, als er om gestemd wordt. Ze hadden mij gewoon een extra stemmetje moeten geven. Nee, geintje. Aymar is een hele goede speelster.”

De beste hockeyster van de wereld speelt bij KZ, een kleine club in het vrouwenhockey. Lonkt de nationale top niet? Den Bosch, Amsterdam?

„Iedereen vraag dat. Ik vind het gewoon een leuke club, ik heb het naar mijn zin. Dat is ook belangrijk voor mij. Ik weet niet wat ik volgend jaar ga doen, daar denk ik nog niet over na. Ik heb wel aanbiedingen gekregen van andere clubs, maar tot nu toe ben ik er nog niet op ingegaan.”

Maar iedereen wil op het hoogste niveau hockeyen.

„Ja, misschien maak ik die keuze nog wel eens, maar tot nu toe heb ik dat nog niet gedaan. Ik vind het zo makkelijk om gewoon naar de beste club te gaan. Ik weet dat het bij KZ ook kan.”

Welke doelen heeft iemand met zo’n erelijst nog?

„Ik heb alles mogen meemaken, al die titels waren heel mooi. Ik heb er heel hard voor gewerkt. Maar ze smaken naar meer. Ik zou ze graag allemaal nog een keer winnen, met dit team, een nieuwe coach. Je wilt gewoon altijd alles winnen.”

    • Rob Schoof