Arrestatie maffiatop, protest tegen Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft de arrestatie van twee topmaffiosi zaterdag aangegrepen om te beklemtonen dat zijn regering als geen ander de maffia bestrijdt.

Hij zei dit terwijl honderdduizenden, veelal jonge, Italianen in Rome tijdens de ‘No Berlusconi Day’ tegen hem demonstreerden. Vrijdag werd Berlusconi tijdens een rechtszaak door een spijtoptant van Cosa Nostra beschuldigd van banden met de maffia.

„Deze arrestaties zijn het beste antwoord op alle kwaadsprekerij van degenen die niets anders dan modder gooien”, zei Berlusconi. De verklaringen die maffiosi tegen hem afleggen komen volgens hem voort uit het feit dat Cosa Nostra door de vele arrestaties in het nauw is gebracht.

Minister Roberto Maroni van Binnenlandse Zaken ontkende gisteren dat de nieuwe maffia-arrestaties „op bestelling’’ zijn uitgevoerd om de in het nauw gedreven premier te helpen. In Milaan werd Gaetano Fidanzati (74) gearresteerd. Hij werd gezocht voor moord en drugshandel. In Palermo hield de politie Giovanni Nicchi (28) aan. Hij gold na de arrestaties van Bernardo Provenzano in 2006, diens opvolger Salvatore Lo Piccolo in 2007 (beiden niet gearresteerd toen Berlusconi aan de macht was), en van Domenico Raccuglia vorige maand als de nieuwe tweede man van Cosa Nostra. De huidige leider, Matteo Messina Denaro (47) uit Trapani, is de enige nog voortvluchtige maffioso. In Palermo zijn alle grote bazen opgepakt. „De maffia staat er op instorten”, aldus officier van justitie Roberta Buzzolani.

Terwijl de maffiosi werden ingerekend trok zaterdag een stoet van honderdduizenden – volgens de organisatoren een miljoen – demonstranten door Rome. Ze droegen spandoeken mee met ‘Berlusconi maffioos, laat je berechten, nar’ en ‘Treed af’. Ook in vele Europese hoofdsteden werd gedemonstreerd. Het initiatief ontstond op de site Facebook.

Veel vertrouwen in een spoedig vertrek van Berlusconi was er niet onder de demonstranten. „Nee, dat zal niet gebeuren en dat is het probleem”, aldus een groepje jongeren uit Imola.