Woonschip

Huibert Groenendijk (ontwerper van de Rotterdamse watertaxi’s) tekende de Qrooz naar een idee van Arno Schuurs. Die grossiert zijn hele leven al in ideeën. Zo begon hij lang geleden het eerste fietskoeriersbedrijf van Nederland. Zijn gezin koesterde een droom: een huis op het water, met de mogelijkheid het anker te lichten en de Europese wateren te verkennen.

De Qrooz (spreek uit als het Engelse ‘cruise’) is comfortabel als een huis van 23,75 meter lang en 5 meter breed met onder andere een Bulthaup-keuken. Twee exemplaren zijn afgeleverd, de derde en de vierde zijn in aanbouw bij de Servische scheepswerf Begej, onderdeel van Mercurius Scheepvaart Group uit Zwijndrecht. De boot won de Nederlandse Designprijs 2007.

Schuurs: ‘Ik zie een grote toekomst. Maar de maatschappij is nog niet ingericht op wisselende locaties. Mogelijk gaan de juridische en fiscale regels wat veranderen. Het is hot, wonen op het water.’ AK