Werkloosheid VS onverwacht stabiel

De Amerikaanse werkloosheid is nagenoeg gelijk gebleven omdat werkgevers vorige maand onverwacht relatief weinig banen hebben geschrapt.

Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten bedraagt nu 10 procent, in oktober was dat 10,2 procent. Dat was het hoogste percentage van de afgelopen kwart eeuw en de werkloosheid is de laatste twee jaar meer dan verdubbeld.

Desalniettemin is president Obama opgelucht over de cijfers die het ministerie van Arbeid gisteren bekend heeft gemaakt, met name gezien de eerdere verwachting dat de cijfers juist zouden stijgen. „Een hoopvol teken”, volgens Obama, maar „we hebben nog veel werk te verrichten voordat er iets te vieren valt”.

Sinds het officiële begin van de recessie in de VS is het aantal werklozen met acht miljoen toegenomen. Naast die stijging heeft de crisis ook de totale beroepsbevolking doen krimpen omdat miljoenen momenteel geen baan meer zoeken (zij worden niet in de cijfers meegenomen). Bij een mogelijke opleving melden zij zich naar verwachting weer op de arbeidsmarkt waardoor het herstel langzaam kan gaan. Het Witte Huis en de centrale bank verwachten dat de werkloosheid niet voor eind volgend jaar noemenswaardig zal aantrekken.

Vorige maand werden 11.000 banen geschrapt. De werkloosheid neemt nog steeds toe in de bouw. Alleen tijdelijk werk en banen in de gezondheidszorg zorgen voor de beperkte afname. Veel van deze banen zijn het gevolg van de overheidsmaatregelen. Obama zei daar donderdag in een ‘banentop’ op het Witte Huis over dat „hoewel ik geloof dat de overheid een belangrijke rol speelt in het creëren van een goed economisch klimaat, moet de echte economische groei uiteindelijk uit de private sector komen”.