Werk van Oranjes kopen voor een beter imago

Van koningin Beatrix is bekend dat ze houdt van kunst, en dat ze zelf ook beeldhouwt. Voor haar kindertekeningen wordt grif betaald.

Quizvraag: haar kindertekeningen brengen op veilingen duizenden euro’s op en in vijfenzeventig landen is haar werk permanent tentoongesteld – over welke Nederlandse kunstenaar hebben we het? Het juiste antwoord: Beatrix van Oranje-Nassau, koningin der Nederlanden.

Christie’s veilt op 16 december in Amsterdam haar ‘Een bruine pony in de wei’, een kleine aquarel met potlood en bruine inkt. Richtprijs voor deze kindertekening van de ongeveer tienjarige Beatrix: 1.500 tot 2.000 euro.

„Dat gaat probleemloos lukken”, verwacht Christiaan van Rechteren Limpurg, bij Christie’s verantwoordelijk voor de European Noble House-veilingen van Christie’s. De koningin, die later in haar vrije tijd vooral is gaan beeldhouwen, heeft haar voorliefde voor kunst niet van een vreemde. Ook haar oma en vader schilderden. Koningin Wilhelmina maakte als toegewijd zondagsschilder bijvoorbeeld meer dan duizend landschappen, vooral van Veluwse bossen en Noorse fjorden.

Veilinghuizen bieden regelmatig tekeningen en schilderijen van leden van het koninklijk huis aan. Meestal zijn deze werken afkomstig van secretaresses en hofdames die ze ooit cadeau kregen.

Voor Oranje-parafernalia bestaat een willige markt, constateert de specialist van Christie’s. „Niet alleen voor tekeningen en schilderijen zijn liefhebbers, maar ook voor het Rolex-polshorloge van prins Bernhard en menukaarten van hofdiners. Het idee iets tastbaars van de koninklijke familie te bezitten, spreekt velen aan.”

Aad Ouborg, directeur van Princess, een bedrijf in kleinhuishoudelijke apparatuur als broodroosters en krultangen, is zo’n liefhebber van Oranjekunst. De ondernemer kocht op veilingen een sneeuwlandschap van prins Bernhard („Heel bijzonder, want het is een schilderij van de plek waar Willem-Alexander later Máxima ten huwelijk heeft gevraagd”), een paardenhoofdje dat Beatrix als tienjarige kleide, de gouache ‘Meikoningin’, ook uit jaren veertig, en veertig schetsen die de prinses als twintiger maakte. Ouborg betaalde op veilingen in totaal ruim 20.000 euro voor deze werken. De Princess-directeur deed dat, zegt hij, „om de koninklijke uitstraling van zijn bedrijf te onderstrepen”.

Toen Princess vorig jaar op de 170ste etage van de Millenniumtorens in Hongkong een door Jan des Bouvries ontworpen ‘fun-cooking lijn’ introduceerde („een presentatie op hoog niveau”), nam Ouborg de tekeningen van Beatrix mee. Hij presenteerde ze onder de noemer ‘Dutch art from the Dutch Queen’. Die tentoonstelling leverde zijn bedrijf veel aandacht in de pers op, zegt hij.

Ouborg manifesteerde zich de afgelopen jaren als ambassadeur van de kunst van Beatrix. Van de gouache ‘Meikoningin’, waarin het tienjarig prinsesje een dromerige koningin verbeeldde, liet de ondernemer reproducties maken. Die hangen op een prominente plek in de vijfenzeventig kantoren die zijn bedrijf wereldwijd heeft.

„De koningin is erg blij hoe we met haar werk omgaan”, zegt Ouborg. „Dat heb ik via via”.

European Noble and Private Collections: kijkdagen 11-14 dec 10-17 uur, bij Christie’s Corn. Schuytstr 57 Amsterdam. Veiling 15-16 dec. Online-catalogus: christies.com

    • Arjen Ribbens