Van Marwijk redelijk tevreden

Bondscoach Bert van Marwijk zei in een reactie op de loting van het WK, dat het met de tegenstanders Denemarken, Japan en Kameroen „niet gemakkelijk wordt”.

Hij temperde hoge verwachtingen. „Mensen zullen geneigd zijn te denken dat we dit wel even doen. Maar dat is te simpel. Laten we ons niet rijk gaan rekenen.”

Vooral de Denen maakten in de kwalificatieronde indruk op Van Marwijk. „Winnen in een groep met Portugal, Zweden en Hongarije zegt genoeg.”

Over Japan: „In september hebben we met 3-0 van dat land gewonnen, maar zo gek veel beter waren we niet. Het is een gevaarlijke tegenstander.”

„Kameroen behoort tot de drie beste landen van Afrika”, vervolgde Van Marwijk. „Ook dat is een tegenstander van formaat.”

Dat de eerste wedstrijd, tegen Denemarken, in Johannesburg wordt gespeeld, noemde Van Marwijk een voordeel. „Johannesburg is onze thuisbasis. We zitten er op hoogte. Mooi dat we het toernooi daar beginnen.”

Bert van Oostveen, projectleider van de KNVB, was blij met de speelsteden Kaapstad, Johannesburg en Durban. „Veel supporters zullen zich in Kaapstad vestigen. Vanuit die stad is Durban gemakkelijk te bereizen. Voordeel is dat de stadions een grote capaciteit hebben. Dat betekent dat we relatief veel kaarten krijgen.”

Feyenoord-speler Jon Dahl Tomasson reageerde verheugd op de groepsindeling van Denemarken met Nederland. „Nederland heeft geen geheimen voor ons.” Dennis Rommedahl (Ajax, ook Deens): „Ik had gehoopt op Nederland. Erg leuk. De eerste sms’jes zijn al verstuurd.”

Bondscoach Paul Le Guen van Kameroen ziet Oranje als de te kloppen ploeg. „Het is duidelijk, Nederland is de favoriet”, zei de Fransman. „Wij zijn van het kaliber Japan en Denemarken. De wedstrijden tegen die landen worden interessant.” (ANP)