Statisticus laakt zaak-Pechstein

De veroordeling van de Duitse schaatsster Claudia Pechstein wegens bloeddoping is gebaseerd op een onverantwoord gebruik van statistische gegevens.

Dat zegt de Nederlandse chemometricus Klaas Faber na een nadere bestudering van het vonnis dat het internationale arbitragehof voor de sport (CAS) vorige week uitsprak. In een gesprek met deze krant noemt Faber de manier waarop de kwestie-Pechstein is aangepakt „wetenschappelijk bedrog, grenzend aan fraude”.

Pechstein (37) is de eerste sporter ter wereld die werd veroordeeld op basis van de waarden in haar biologische paspoort, zonder dat het gebruik van doping direct werd aangetoond. Zij ontkent doping te hebben gebruikt.

Faber stelt dat men bij dopingtesten doorgaans een zekerheidspercentage van 99,9 aanhoudt. In de zaak-Pechstein hield de internationale schaatsunie (ISU) een zekerheidspercentage van 95 aan en was de kans op een fout groter.

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, blijft erbij dat de veroordeling van Pechstein goed is onderbouwd. „Dit is een discussie tussen wetenschappers, daar blijf ik buiten”, aldus Ram.

Vraaggesprek Faber: pagina 13