selectie

Buste van componist Ludwig van BEETHOVEN (1770-1827) .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Utrecht, 21 april 2006 Mentzel, Vincent

informatief

Zembla: de Q-koorts epidemie. Sommige deskundigen verwachten komend voorjaar een grote toename van patiënten met Q-koorts. Het koortsvirus wordt op de mens overgebracht door koeien, schapen, honden, katten en vogels. Door inademing van besmet stof, maar ook door het eten van onvoldoende verhit besmet vlees. Er bestaat een chronische variant van de ziekte, die jarenlange zwakte bij de patiënt kan veroorzaken. Sinds 2007 verdubbelt het aantal geïnfecteerden in Nederland jaarlijks, dit jaar werden al ruim 2.000 gevallen gemeld. Ned.2, 21.50-22.30u.

documentaire

13 in de oorlog. Serie over kinderen in WO II. Deze aflevering gaat over gewapend verzet.Ned.3, 18.15-18.45u.

De oorlog. Serie over Nederland in WO II. Vanavond de bezetting van Indië door Japan tussen 1942 en 1945, en de gevolgen daarvan voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Ned.2, 20.15-21.10u.

amusement

A day out. Komische tv-film uit 1972 van Stephen Frears, geschreven door Alan Bennett die dit jaar 75 werd. Om het mistroostige stadje Halifax te ontvluchten maakt een fietsclub een ritje naar een oude abdij. Is het eerste stuk dat auteur/acteur/komediant Bennett ooit schreef. BBC 2, 19.05-19.55u.

Freeks Nederland. Eerste van vier shows waarin cabaretier Freek de Jonge zijn 65ste verjaardag viert. Elke aflevering bevat een conference opgenomen voor publiek vanaf een locatie die een rol speelde in zijn jeugd. Vanavond is dat Westernieland.Ned.2, 23.15-0.10u.

muziek

Aida. Opera van Verdi. Opname uit 2000, met het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly in de zeer verdeeld ontvangen regie van Klaus Michael Grüber. Solisten zijn o.a. Michèle Crider, Andrea Silvestrelli en Giorgio Giuseppini. Vooraf een gesprek van Dieuwertje Blok met Bo van der Meulen. Ned.2, 13.30-16.35u.

radio

Middagconcert: Mahler 2. Mariss Jansons leidt het Concertgebouworkest in de Symfonie nr 2 in c van Gustav Mahler. Met medewerking van het Groot Omroepkoor, Ricarda Merbeth (sopraan) en Bernarda Fink (mezzosopraan). Radio 4, 14.02-16.30u.