selectie

Ry Cooder geeft voor het eerst sinds 1995 een concert in Nederland. Samen met Nick Lowe, zijn zoon Joachim Cooder en Juliette Commagere staat de Amerikaanse muzikant en producer in Koninklijk Theater CarrŽ. Ry Cooder vestigde zijn naam aanvankelijk als slide-gitarist. Hij speelde onder meer in Captain Beefheart's Magic Band en met de Rolling Stones. Daarnaast is hij bekend als pionier van de wereldmuziek en componist van filmmuziek. Ook heeft Cooder zijn sporen verdiend als producer van Buena Vista Social Club en Mavis Staples. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

informatief

Sinterklaasjournaal. Dieuwertje Blok presenteert de laatste uitzending, met daarin onder meer de hoogtepunten uit het bezoek dat de Sint dit jaar aan Nederland bracht. Ned.3, 13.13-13.40 en 17.10-17.50u.

Geloof in de wereld. Nieuwe serie programma’s, waarin Andries Knevel de staat van het christendom bespreekt middels interviews en reportages. Vandaag reageren leden van de overwegend zwarte Maranathakerk in Amsterdam op twee reportages over hun witte geloofsgenoten. Ned. 18.00-18.30u.

documentaire

Vranckx: ramptoerisme in Groenland. Door het opwarmen van de aarde kunnen steeds grotere cruiseschepen Groenland aandoen. Meer bezoekers betekent echter ook: meer vervuiling. En ook ontgoochelde toeristen die verwachten echte eskimo’s in dikke bontjassen te zien, maar in plaats daarvan gewone bewoners in parka’s van Gore-Tex aantreffen. Canvas, 20.10-20.40u.

1929: Im Zeppelin um die Welt. Lady Grace Drummond-Hay was in 1929 de enige vrouwelijke passagier van de eerste reis om de wereld van de Graf Zeppelin, en had een geheime affaire met collega en medepassagier Karl von Wiegand. Ze versloegen de reis van het luchtschip voor de bladen van krantenmagnaat Hearst. De trip werd destijds gezien als symbool van technische vooruitgang en was het laatste hoogtepunt van de roaring twenties, die enkele weken na terugkeer in New York eindigden met de beurskrach.Arte, 21.00-22.25u.

cultuur

Alan Bennett. De dit jaar 75 geworden Britse schrijver, acteur en humorist wordt dit weekeinde geëerd met een aantal aan hem gewijde programma’s. Eerst geeft Bennett zijn visie op het klassensysteem; om 20.20u volgt John Schlesingers verfilming van An Englishman Abroad, vanaf 21.25u twee van zijn monologen (Julie Walters; Thora Hird); en om 22.30u een portret van de jarige.BBC 2, 19.40-23.30u.

muziek

Popgala 1973. Documentaire van Leo Blokhuis over een popfestival in Voorburg uit 1973. Vorig jaar werden de opnamebanden teruggevonden. Met concertfragmenten en backstagebeelden van o.a. Rod Stewart and The Faces, Ry Cooder, The Who en The Eagles. Ned.3, 0.25-1.20u.