Schoorsteen laten vegen

Een vodje papier in de brievenbus. ‘Schoorsteenvegen + Kachelonderhoud’ staat erboven. Een 06-nummer, te bellen van 10 tot 20 uur. De prijzen: schoorsteenvegen 20 euro. Kachel schoonmaken 15 euro. Wantrouwen overheerst bij dergelijke briefjes. Het is niet de eerste aanbieding dit najaar. Terwijl de verwarming al enkele weken aan staat. Als het een beetje mist, geurt de straat naar openhaarden en houtkacheltjes. Is december niet te laat om nog aan de schoorsteenveger te denken?

Allereerst: de kunststof afvoer van de gasgestookte cv-ketel moet tegelijk met het jaarlijks ketelonderhoud worden geïnspecteerd.

Schoorstenen vegen kan het hele jaar, maar eigenlijk zijn voorjaar en zomer een betere tijd. September tot en met maart gelden als topdrukte voor de vakmensen. Bewoners realiseren zich dan ineens dat ze stoken, of ze vermoeden een lekkage in de schoorsteen. Deze maand de schoorsteenveger bellen kan betekenen: dagen of soms weken wachten.

Schoorsteenvegen is een vak. Met studie, examens, vervolgcursussen. Je bent eerst ‘gezel’ en na verdere studie ‘meester’. Wie die titel mag dragen, bepaalt de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (www.aspb.nl). De ongeveer 130 leden voeren het keurmerk ASPB. Bij een geschil tussen schoorsteenveger en klant bemiddelt een geschillencommissie. Kosten 80 euro, die u terugkrijgt indien de klacht wordt toegewezen.

Pas op voor de beunhaas. Die ontdekt zoveel extra kapotte, niet te controleren dingen op het dak en aan de schoorsteen, dat de rekening hoog kan oplopen. AK