Schelden?

Serena Williams moet een zeer hoge boete betalen voor haar uitbarsting op de US Open. Ze schold in de halve finale een lijnrechter uit en zou haar met de dood hebben bedreigd. Hoe ver mag je als sporter gaan?

Mark Huizinga, voormalig judoka: „Ik vind dat dit soort gedrag streng moet worden bestraft. Williams komt er goed vanaf. Ze schudt dat geld (175.000 dollar, red.) zo uit haar mouw. Een schorsing had ik beter gevonden. Als een judoka zulke opmerkingen zou maken, zou hij in ieder geval voor een jaar langs de kant staan. Het judo hecht aan respect, voor je tegenstander en voor de scheidsrechter. Schelden is bij ons not done. Ook als het wel had gekund, zou ik nooit hebben gescholden. Misschien zal een judoka een keer een flauw wegwerpgebaar naar de scheidsrechter maken, maar verder gaat het echt niet. Het speelveld is onze heilige grond en daar wordt niet op gevloekt.”

Floris-Jan Bovelander, voormalig hockeyinternational: „Als sporters iets tegen een scheidsrechter zeggen, zijn ze dat een minuut later vergeten. Een scheidsrechter heeft daar langer last van en voelt een opmerking na de wedstrijd nog. Williams wilde die lijnrechter niet echt overhoop schieten. Sport is emotie en zulke dingen gebeuren uit frustratie. Zeker als je zelf niet helemaal lekker in je vel zit. Ik vind dat sporters best mogen ageren tegen verkeerde beslissingen, maar ze moeten niet te persoonlijk worden. Een scheidsrechter moet opmerkingen op zijn beurt ook niet te persoonlijk opvatten. Ik heb zelf wel eens tegen een verkeerde beslissing geageerd. Ik heb nooit gescholden, maar ik maakte scheidsrechters wel goed duidelijk dat ze het verkeerd zagen. Ik heb een hekel aan spelers die constant ageren. Vooral als ze hun eigen domme fouten daarmee willen maskeren. Als je één of twee keer per wedstrijd iets zegt, maakt dat ook veel meer indruk.”

Dick van Egmond, voetbalscheidsrechter in de Eredivisie: „Williams is ver over de schreef gegaan, dus ik vind de boete terecht. Als ze de lijnrechter daadwerkelijk met de dood heeft bedreigd, komt ze er nog genadig vanaf. In het voetbal komen de meest waanzinnige uitspraken van de tribune en niet van spelers. De spelers weten zich over het algemeen te gedragen. Maar uitbarstingen zoals die van Kenneth Perez (die assistent-scheidsrechter Nicky Siebert ‘kankerneger’ noemde, red.) en Lex Immers (die scheidsrechter Roelof Luinge uitschold nadat die hem een rode kaart gaf, red.) gaan absoluut te ver. Ik vind het goed dat spelers daarvoor worden gestraft. Ik durf het wel aan om te zeggen dat de straffen in het betaald voetbal momenteel niet zwaar genoeg zijn.”

Henk Angenent, in 1997 winnaar van de laatste Elfstedentocht: „In de emotie van de strijd worden dingen geroepen die niet door de beugel kunnen. Ik heb in een opwelling ook wel eens vervelende uitspraken gedaan: ‘Gebruik je verstand’, ‘Ga een bril kopen’. Sommige uitspraken gaan te ver. Dan moet je als sporter ook zo verstandig zijn om de volgende dag de telefoon te pakken om je excuses aan te bieden. Ook al heeft de sporter in de meeste gevallen gewoon gelijk.”

Dirk Heuff, rugbyreferee: „Emotie hoort bij sport en daar moet ruimte voor zijn. Het in twijfel trekken van een beslissing moet kunnen, maar het op de man spelen niet. Een geldstraf van 175.000 dollar is voor dergelijke sporters waarschijnlijk peanuts. Ik vind het dan ook een debiele straf. Sporters moeten worden gepakt in hun sport. Bijvoorbeeld door de betreffende wedstrijd verloren te verklaren of door een schorsing. In Engeland is het in het rugby wel eens gebeurd dat een speler een scheidsrechter na de wedstrijd een duw gaf. Die speler zat meteen voor een jaar aan de kant. Mij is het één keer overkomen dat een speler schuttingtaal tegen me gebruikte. Ik zie voetballers en hockeyers wel eens reageren tegen de scheidsrechter, maar over het algemeen zijn rugbyers veel beter gemanierd. Wij hebben ook betere instrumenten om spelers aan te pakken. Bij een eerste opmerking kunnen we een speler een tijdstraf van tien minuten geven. Het blijkt dat de tegenstander in de helft van die gevallen in ieder geval één keer scoort. Zulke straffen werken wel.”

    • Shari Kiljan