Schaamrood in Leiden

De Universiteit Leiden moet zich schamen, zeggen de gelauwerde evolutiebiologen Isabelle Olivieri en Rusell Lande. Leiden staat op het punt om twee onderzoeksgroepen op te heffen die werken aan evolutiebiologie: dierecologie en theoretische biologie.

Feitelijk werden beide vakgroepen afgelopen maart al opgedoekt, wegens bezuinigingen (Ophef, 31 januari ). Maar de onderzoekers worden pas komende maart officieel ontslagen. Een van hen is Frietson Galis: “Onze functies en werkplekken zijn opgeheven. Vanuit het mobiliteitscentrum begeleiden we onze studenten, promovendi en postdocs en doen eigen onderzoek, zo goed en zo kwaad als dat gaat.” Er lopen individuele bezwaarprocedures, er verschenen alarmerende stukjes in vak- en publieksbladen en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) sprak zich uit tegen de reorganisatie. Galis: “Tot nu toe helpt niets.”

Daarom heeft de European Society for Evolutionairy Biology (ESEB) een petitie opgesteld en 3.740 handtekeningen verzameld. Komende maandag reiken de Franse Olivieri en de in Londen gevestigde Lande de petitie uit aan de vice-rector van Leiden. Gallis: “We hopen dat als biologen van zulke allure het bestuur van commentaar voorzien, de universiteit het schaamrood op de kaken krijgt en zich alsnog bedenkt.”

    • Berber Rouwé