Russische rel om icoon

Russisch wondericoon De heilige Moeder van Toropjets verhuist binnenkort van een museum in Sint-Petersburg naar het nieuwe kerkje van het villadorp Knjazje Ozero, even buiten Moskou. De verhuizing heeft in Rusland een rel veroorzaakt. Knjazje Ozero is namelijk een nieuw omheind en zwaarbewaakt dorp voor de rijken, gebouwd door Sergej Sjmakov, eigenaar van bouwbedrijf Sapsan.

Sjmakov is behalve een diepgelovig mens ook een goede vriend van Vladimir Jakoenin, de president-directeur van de Russische Spoorwegen en een vertrouweling van premier Poetin. Het Russisch Museum in Sint-Petersburg heeft de kunstschat uit de periode tussen de twaalfde een veertiende eeuw pas afgedragen onder grote druk van de minister van Cultuur Aleksandr Avdejev en de leider van de Russisch-Orthodoxe kerk, patriarch Kirill. Het Russisch Museum wilde de kwetsbare icoon niet uitleveren omdat die in een te slechte staat zou zijn om te reizen. „Maar omdat de patriarch en de minister van Cultuur ons hebben gedwongen, moesten we wel”, zegt plaatsvervangend directeur Jevgenia Petrova.

Het Russisch Museum had Sjmakov aangeboden een perfecte kopie van de icoon te maken. Maar Sjmakov nam hier geen genoegen mee en eiste het origineel, voor als zijn kerkje binnenkort officieel wordt ingewijd. Volgens de Russische wet moet een nieuwe kerk eerst twee jaar op temperatuur komen, voordat er een antieke icoon opgehangen mag worden.

    • Michel Krielaars