Rabo zal schade 'OpMaat' aan klant betalen

De Rabobank gaat de circa 100.000 klanten met een zogeheten OpMaat hypotheek compenseren. De regeling kost de bank tussen de 50 miljoen en 75 miljoen euro. Dit heeft de coöperatieve bank uit Utrecht gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om klanten die tussen 1996 en 1 oktober 2000 een OpMaat hypotheek-C hebben afgesloten. Er is al enkele jaren rumoer over deze hypotheek. De OpMaat hypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypothecaire geldlening, in combinatie met vermogensopbouw via sparen en beleggen, en een levensverzekering. De bank zou de klanten die dit product kochten onjuist hebben geïnformeerd over risico’s. Bij de OpMaat hypotheek bouwden klanten minder spaargeld op dan zij hadden gedacht omdat spaargeld werd onttrokken om kosten voor de bank te betalen en om de premie voor de overlijdensverzekering te voldoen.

De hypotheek is volgens critici een soort woekerpolis, een financieel product waarbij de opbrengst onzeker is en waaraan vaak hoge en verborgen kosten zijn verbonden. Een groot aantal financiële instellingen verkocht het afgelopen decennium woekerpolissen. De meesten hebben inmiddels een compensatieregeling getroffen.

Een aantal klanten dienden klachten in tegen de Rabobank bij het Klachteninstituut Financiële dienstverlening (Kifid). De ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, deed Rabobank gisteren een aanbeveling over de klachten. De bank besloot deze op te volgen.

Rabobank stelde gisteren dat zij nog altijd van mening is dat bij de verkoop en advisering van de OpMaat hypotheken correct is gehandeld. Maar: „de Rabobank realiseert zich dat de beeldvorming inmiddels anders is”, zo schreef de bank gisteren in een verklaring.

De bank gaat klanten op verschillende manieren compenseren. Zo kunnen klanten een vergoeding krijgen voor de misgelopen rente over het spaardeel van de hypotheek. Verder kan de klant ervoor kiezen dat de kosten en premies die van de spaarrekening werden afgehaald worden teruggestort. De kosten en premies moeten echter wel worden betaald en Rabobank zal met klanten die voor deze optie kiezen gaan overleggen hoe dit bedrag alsnog kan worden voldaan. Ook kunnen klanten zonder de bijbehorende kosten de OpMaat hypotheek omzetten in een andere hypotheek. Wel moet dan de boete worden betaald die altijd in rekening wordt gebracht bij een overstap.