Pyongyang exporteert jeans, mits zwarte

Drie Zweedse zakenmannen hebben een speciale lijn van in Noord-Korea geproduceerde spijkerbroeken geïntroduceerd. De Zweden zeggen het stalinistische land op die manier uit z’n isolement te willen halen.

De spijkerbroeken komen alleen in het zwart op de markt: blauw wordt te veel met de Verenigde Staten geassocieerd, wat in Noord-Korea zeer beladen associaties oproept.

Voorlopig komen ongeveer 1.100 spijkerbroeken in de verkoop, via internet en een winkel in Stockholm. De ‘Noko-jeans’ krijgen een getailleerde uitvoering – Kara – en een ‘losse’ maatvoering – ‘Oke’ – ontleend aan het in Azië zeer populaire karaoke.

Noord-Korea is een van de meest gesloten landen ter wereld. Het regime volgt een zeer strikte filosofie van zelfvoorziening, en houdt producten uit het westen doorgaans buiten de grenzen. Toch proberen buitenlandse zakenmensen activiteiten in het land op te bouwen, mede aangetrokken door de beschikbaarheid van goedkope arbeid. (AP)