Marsburgers verkennen rode planeet

Er was nog nooit een mens op Mars. Maar ruimtesondes hebben wel eindeloos veel foto’s gemaakt van de rode planeet. Jij kunt helpen om daarmee nauwkeurige kaarten van Mars te maken.

Zin om te helpen met de verkenning van het zonnestelsel? Op de site van Nasa, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, kun je meedoen met het in kaart brengen van Mars. Er zijn twee mogelijkheden: kraters tellen en foto's op de juiste plaats op het Marsoppervlak leggen.

Als je je meldt op de website moet je je eerst registreren als ‘Marsburger’. Je kunt uit verschillende plaatjes van rare beesten kiezen hoe je eruit ziet. Als je later terugkomt op de site word je herkend en kun je verder met je oude puntentotaal. Met je werk voor Nasa verdien je namelijk punten.

Door het tellen van kraters wil Nasa uitvinden hoe oud verschillende stukken Mars zijn. Hoe meer kraters er door meteorieten zijn geslagen, hoe langer geleden het is dat zo’n stuk Marsgrond is gevormd, bijvoorbeeld door vulkaanuitbarstingen. Jammer genoeg werkte dit onderdeel van de site deze week niet.

Nasa heeft massa’s foto’s van het oppervlak van Mars, gemaakt door verschillende ruimtesondes. Bij het andere onderdeel op de site, dat wel werkt, moet je gewone zwart-witfoto’s vergelijken met opnamen die zijn gemaakt met een hoogtemeter. Die leveren niet precies hetzelfde beeld op en het is soms lastig om de juiste opname van de hoogtemeter op de juiste plaats op de gewone foto te leggen. Maar dat is wel nodig om een zo nauwkeurig mogelijk driedimensionaal beeld te krijgen van de planeet. Je krijgt honderd punten voor elk drietal foto’s dat je een plekje geeft. Beetje dom van Nasa: als je er met de pet naar gooit krijg je de punten ook. Hopelijk kijken ze het allemaal nog even na.

Jammer is dat je je score niet kunt vergelijken met die van anderen. Als Nasa er meer een wedstrijd van zou maken en de foutjes in de site zou verbeteren, zouden er meer kinderen op af komen. Dat is namelijk óók de bedoeling: ervoor zorgen dat kinderen ruimtevaart leuk gaan vinden, zodat ze misschien ooit bij Nasa komen werken.

Meedoen? Ga naar:

beamartian.jpl.nasa.gov

Let op: de site is wel helemaal in het Engels.

    • Herbert Blankesteijn