Kort nieuws voorpagina

Honderd doden door explosie in nachtclub Rusland

Moskou, 5 dec. - Bij een waarschijnlijk door vuurwerk veroorzaakte explosie zijn vannacht ongeveer honderd mensen om het leven gekomen in een volgepakte nachtclub in de Russische stad Perm. Er zijn geen aanwijzingen van een terroristische aanslag. Pagina 5

Ook Clinton vraagt Den Haag te blijven

Brussel/Den Haag, 5 dec. - De Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken), heeft gisteren een dringend beroep op Nederland gedaan volgend jaar niet te vertrekken uit Uruzgan. Pagina 3

Advies: zorgpremie lager, toeslag weg

Den Haag, 5 dec. - Het kabinet moet de vaste premie van de zorgverzekering fors verlagen en de zorgtoeslag afschaffen. Dat adviseert de commissie die de wetten hiervoor heeft geëvalueerd. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) voelt niets voor het plan. Pagina 3

Rabo compenseert hypotheeknemers

Rotterdam, 5 Dec. - De Rabobank gaat de circa 100.000 klanten met een OpMaat hypotheek compenseren. De regeling kost de bank tussen de 50 miljoen en 75 miljoen euro. Pagina 17

Overheid traag met openbronsoftware

Den Haag, 5 dec. - Overheidsdiensten hebben grote moeite met de  overschakeling naar openbronsoftware en maken nog amper gebruik van open standaarden. Er moet meer druk op de ketel, vindt staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA). Pagina 17