Kort nieuws Kunst

Vlaams-Nederlands woordenboek voor Noorderlingen

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 5 dec. - Negerinnentet, waterkonijn, blotetettendanseuse. Officieel spreken we dezelfde taal, maar Vlamingen en Nederlanders kunnen elkaar niet altijd begrijpen. Dankzij het nieuwe Vlaams-Nederlands Woordenboek van uitgeverij Spectrum kunnen we bovenstaande woorden opzoeken, net als negerzoen, muskusrat, stripteasedanseres. De samenstellers hebben op een totaal van 70.000 woorden en uitdrukkingen er zo’n 3.500 gevonden die alleen in België gebruikt worden. Voor Nederland zijn dat er circa 4.500. Woorden als ‘korenwolf’ en ‘pyjamadag’ zijn in België onbekend omdat de bijbehorende kwesties niet spelen. Vlaamse uitdrukkingen, waarvan Nederlanders nooit hebben gehoord, zijn ‘bibbergeld’ (gevarengeld) en ‘reismicrobe’ (reislust). Nog wat voorbeelden: Belgen schillen geen appeltje met iemand, maar ‘pellen een eitje’, ze klappen niet uit de school, maar ‘uit de biecht’. En ‘poepen’ doen ze bij voorkeur niet op het toilet.

Richard Todd (90) overleden

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 5 DEC. - De Britse acteur Richard Todd is gisteren overleden. Todd was vooral bekend om zijn heldenrollen in oorlogsfilms, waarvan The Dam Busters (1950) de bekendste was. De acteur was ook zelf een oorlogsheld. Hij was als een van de eerste Britse soldaten betrokken bij de landing op de kust van Normandië tijdens D-Day (6 juni 1944).

Audi genomineerd voor Grammy

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 5 DEC. - De dvd-uitgaven van twee producties van De Nederlandse Opera, in de regie van artistiek directeur Pierre Audi, zijn genomineerd in de categorie ‘Best Opera Recording’ voor de Grammy Awards. Het gaat om Saint François d’Assise van Olivier Messiaen en Marco Polo van Tan Dun.