Kort nieuws Economie

Kamerlid CDA: cao’s niet langer bindend verklaren

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 5 dec. - Vakbonden spelen onvoldoende in op de moderne arbeidsverhoudingen. Er is meer behoefte aan flexibiliteit en maatwerk binnen cao’s. Dit vindt CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum. Bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken, volgende week, wil hij er bij minister Donner (CDA) op aandringen het algemeen verbindend verklaren van cao’s te herzien. Traditioneel gelden grote cao’s voor hele bedrijfstakken. „Niet realistisch in de moderne arbeidsverhoudingen”, stelt Van Hijum.

Shell stapt uit Chinees project

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 5 dec. - Energiebedrijf Shell trekt zich terug uit de bouw van een groot petrochemisch complex in China. Het concern had in 2007 een principeakkoord voor de bouw getekend met het Chinese staatsbedrijf Sinopec, het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical en oliemaatschappij Kuwait Petroleum uit Koeweit. Shell is tot zijn beslissing gekomen door „strategische en commerciële” overwegingen, aldus een woordvoerder gisteren. Marges op olieraffinage in China zijn over het algemeen klein, zo niet negatief, omdat de staat de prijzen van benzine en diesel laag houdt.

Corus schrapt minder banen

Londen, 5 dec. - Staalconcern Corus schrapt 1.700 banen, ruim zeshonderd minder dan eerder gedacht. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Corus gaat een deel van zijn fabrieken in Groot-Brittannië tijdelijk stilleggen. Eerder dacht de staalfabrikant nog alle activiteiten te moeten stilleggen. Het bedrijf kan door nieuwe orders en door het omleiden van orders voor andere faciliteiten een deel van de fabrieken openhouden. In de fabrieken in Groot-Brittannië werden in januari al 2500 banen geschrapt. (ANP)