Kort nieuws Buitenland

VS, Rusland bijna eens over nieuw kernwapenverdrag

Moskou, 5 dec. - Rusland en de Verenigde Staten zijn dichtbij een akkoord over een opvolger voor het START-verdrag, over de beheersing van strategische nucleaire wapens. Dat heeft Moskou gisteren bekendgemaakt. Het huidige verdrag, dat in 1991 door de toenmalige Russische en Amerikaanse presidenten George Bush Sr. en Michael Gorbatjsov werd uitonderhandeld, liep gisternacht af. Het heeft geleid tot de afschaffing van meer dan driekwart van alle kernwapens. President Obama beloofde na zijn zijn aantreden voor vandaag een nieuw verdrag te hebben gesloten. Volgens Washington en Moskou zal dat nu pas eind december zijn. In tussentijd geldt een ‘overbruggingsovereenkomst’. (AP, Reuters)

Activist toch niet terug naar Sahara

Madrid, 5 dec. - De Marokkaanse autoriteiten hebben gisteren op het laatste moment de Saharaanse activist Aminatou Haidar verboden naar de Westelijke Sahara terug te keren, nadat zij haar aanvankelijk toestemming hadden gegeven. Haidar is sinds 15 november in hongerstaking op de luchthaven van Lanzarote, waarheen Marokko haar had gestuurd na haar paspoort te hebben afgenomen. Haidar ijvert voor onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, die door Marokko is geannexeerd. Spanje heeft haar het staatsburgerschap aangeboden, maar Haidar heeft dat afgewezen. Ze eist haar oorspronkelijke paspoort terug. (AFP)

Karadzic wil zelf advocaat kiezen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 5 dec. - Radovan Karadzic is bereid met een advocaat – die door het Joegoslavië-tribunaal is aangesteld – samen te werken, mits hij die zelf mag uitkiezen. Karadzic weigert de Britse advocaat Richard Harvey, die hem onlangs is toegewezen. De voormalig Bosnisch-Servische politicus verdedigt zichzelf in de rechtszaal. Hij kwam in oktober niet opdagen bij het begin van zijn proces omdat hij naar eigen zeggen te weinig voorbereidingstijd had gehad.

Montenegro kandidaatlid NAVO

Brussel, 5 dec. - De NAVO heeft Montenegro de status van kandidaatlid toegekend. Dit hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen gisteren in Brussel besloten. „Montenegro heeft substantiële vooruitgang geboekt bij hervormingen en draagt actief bij aan de veiligheid in de regio”, aldus de NAVO-ministers. De voormalige Joegoslavische deelrepubliek werd in 2006 onafhankelijk toen zij uit de Unie met Servië stapte. Het leger telt 2.300 beroepssoldaten. (AP)

Offensief VS in Afghanistan

Kabul, 5 dec. - Amerikaanse en Afghaanse troepen zijn gisteren begonnen met een offensief in het noorden van de Afghaanse provincie Helmand. Bij de operatie Cobra’s Anger zijn duizend militairen betrokken. Het offensief, het eerste sinds de Amerikaanse president Obama zijn strategie voor Afghanistan ontvouwde, is bedoeld om de communicatienetwerken en de aanvoerlijnen van de Talibaan in de provincie te vernietigen. (AP)

Vredesmilitairen gedood in Darfur

Khartoum, 5 dec. - Twee Rwandese militairen van de internationale vredesmacht in de West-Soedanese regio Darfur zijn gisteren gedood in een hinderlaag bij de noordelijke plaats Saraf Oumra. Dat heeft de vredesmacht van Verenigde Naties en Afrikaanse Unie bekendgemaakt. De daders openden het vuur op 20 militairen die een watertankauto begeleidden. In Darfur zijn regeringstroepen, milities, talrijke rebellengroepen en bandieten actief. Wie voor de hinderlaag verantwoordelijk waren, is niet duidelijk. (Reuters)

Twee schepen botsen op de Nijl

Kairo, 5 dec. - Na een aanvaring tussen twee schepen op de Nijl in het noorden van Egypte worden 50 tot 60 opvarenden vermist, zo hebben functionarissen meegedeeld. Dertien mensen zijn gered. Een van de schepen is gezonken. Het was niet meteen duidelijk hoeveel mensen er aan boord waren van de schepen. (AP)