Kort nieuws Binnenland

Wettelijk recht op bronbescherming voor publicisten

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 5 dec. - Journalisten krijgen wettelijk recht op bronbescherming. Het kabinet heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA), dat het verschoningsrecht voor journalisten, bloggers en andere publicisten regelt. Maar bronbescherming is geen absoluut recht, vindt Hirsch Ballin. Bij een zwaarder wegend belang als de nationale veiligheid of een zeer dringend opsporingsbelang mag er inbreuk op worden gemaakt. De rechter bepaalt uiteindelijk of terecht een beroep op bronbescherming is gedaan. Binnenkort behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel.

20 jaar voor moord op 12-jarig meisje

Amsterdam, 5 dec. - De rechtbank in Amsterdam heeft de man die de 12-jarige Robiënna Reboe ombracht veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Volgens de rechters is Shelwin R. (49) schuldig aan moord op het meisje. Justitie had 25 jaar cel geëist. R. is de ex-vriend van de moeder van Robiënna. Hij zou het meisje op 28 mei in hun woning in Amsterdam met een stanleymes de hals hebben doorgesneden. Daarna ontstond een vechtpartij met de moeder. Volgens de officier van justitie was R. in dit geval schuldig aan poging tot moord. De rechtbank sprak R. hiervan vrij wegens gebrek aan bewijs. De dader zou het einde van zijn relatie met de vrouw niet hebben kunnen verkroppen. De bewuste dag had zij hem gevraagd al zijn spullen te komen ophalen en voorgoed te vertrekken. (ANP)

Aangifte tegen ToN om laster en smaad

Arnhem, 5 dec. - De voormalig coördinator Arnhem van Trots op Nederland (ToN) heeft gisteren aangifte tegen de partij gedaan wegens laster en smaad. De partij van Rita Verdonk ligt overhoop met ex-coördinator Jacques Smits en deed vorige week al aangifte van bedreiging en stalking. Smits sloot zich vorige zomer bij ToN aan. In november werd hij uit de partij gezet. Smits spreekt de beschuldiging van bedreiging en stalking tegen. „Flauwekul. Ik ben door ToN via de pers publiekelijk aan de schandpaal genageld.” (ANP)

Mannen pinnen met 145 pasjes

Rotterdam, 5 dec. - De politie heeft twee Roemeense mannen van 20 en 30 jaar gearresteerd die een uur lang bij een pinautomaat stonden en om de beurt geld opnamen met verschillende pasjes. Toen agenten de twee fouilleerden, bleken de mannen 145 pasjes bij zich te hebben. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. In de hotelkamer van de mannen vond de politie nog eens 76 pasjes. De mannen hadden ook nog eens 10.000 euro aan contant geld in hun bezit. Volgens de politie gaat het om zogenoemde skimmers. De mannen hadden gegevens van bankpassen gekopieerd op blanco pasjes waarmee zij geld uit de automaat haalden, aldus de politie. Vermoedelijk waren de twee Roemenen in verschillende landen actief. (ANP)