Iraakse terreurbestrijder opgeblazen

Hij claimde dat hij verantwoordelijk was voor de dood van 250 terroristen van Al-Qaeda-in-Irak in de afgelopen paar jaar, maar uiteindelijk is hij zelf aan de terreurgroep ten prooi gevallen. Websites die sympathiseren met Al-Qaeda-in-Irak verheugden zich in de dood van luitenant-kolonel Ahmed Subhi al-Fahal, die gisteren werd opgeblazen bij een zelfmoordaanslag in Tikrit, in de provincie Salahuddin. Bij de aanslag vonden ook twee lijfwachten van Fahal en twee passanten de dood.

Fahal was een van de belangrijkste terreurbestrijders in Irak. „Het is beter om leden van Al-Qaeda te doden omdat het geen zin heeft hen te hervormen”, zei Fahal in een recent vraaggesprek. Hij parafraseerde een religieus gezegde dat het geen zin heeft om wolven op andere gedachten te brengen.

Fahal had een heel goede relatie met de Amerikaanse troepen in zijn provincie, die hem en zijn politiemannen vanuit de paleizen van Saddam Hussein lieten opereren. Tikrit was de thuisregio van Saddam Hussein, die in 2003 door de Amerikaans-Britse invasiemacht ten val werd gebracht.

Het geweld in Irak is aanzienlijk afgenomen sinds 2006, toen sunnitische stammen zich tegen extremisten als die van Al-Qaeda keerden. De aanslag op Fahal toont echter aan dat zij in staat blijven gericht terug te slaan. (AP)