Honderd doden bij ongeluk in bar in Rusland

Bij een kennelijk door vuurwerk veroorzaakte explosie zijn vannacht ongeveer honderd mensen om het leven gekomen in een volgepakte nachtclub in de Russische stad Perm. Dat hebben Russische persbureaus gemeld. Er zijn geen aanwijzingen van een terroristische aanslag, aldus de autoriteiten. Perm, een stad met 1,1 miljoen inwoners, ligt ongeveer 1.200 kilometer van Moskou in de Oeral.

Het was niet meteen duidelijk of het vuurwerk in de Lame Horse bar opgeslagen lag of werd gebruikt als onderdeel van een show, zoals bij de brand die in 2003 honderd mensen het leven kostte in een rockclub in Rhode Island.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar ministerie, Vladimir Markin, is het grootste deel van de slachtoffers gestorven door brandwonden of rookvergiftiging. „Verder liepen de mensen elkaar onder de voet bij de uitgang”, aldus Markin tegen het persbureau RIA Novosti. Ongeveer zeventig mensen zijn naar ziekenhuizen overgebracht. De kans dat het dodental nog oploopt, wordt groot geacht.

Rusland is nerveus sinds de bomaanslag van vorig weekeinde op een passagierstrein tussen Moskou en St. Petersburg, waarbij zeker 26 doden vielen. Het was de grootste terreurdaad buiten de onrustige noordelijke Kaukasus, in het hart van Rusland, sinds zeker vijf jaar. Wie achter deze aanslag zat, is nog niet duidelijk.

Maar Markin verzekerde gisteren: „We hebben het niet over een terreuraanslag, we hebben het over een falen de brandweerregels na te leven.” In Rusland worden de regels van de brandweer berucht slecht nageleefd. De afgelopen jaren zijn er verscheidene rampzalige branden geweest. Het land telt ongeveer 18.000 sterfgevallen door branden per jaar, veel meer per hoofd van de bevolking dan in het Westen. (AP, Reuters)