Hoe een gezin Kopenhagen kan helpen

Wereldleiders praten vanaf maandag in Kopenhagen over het klimaatprobleem. Maar consumenten kunnen zelf ook iets doen.

U wilt iets aan het milieu doen, maar u weet niet wat? Doe dan wat de familie Klaver heeft gedaan. Zij verlaagden in een jaar tijd hun CO2-uitstoot met 12 ton, door simpele ingrepen in hun dagelijks leven.

Helaas, de familie Klaver bestaat niet. Maar u kent vast wel een familie die erop lijkt. De familie Klaver is een zogenaamd ‘ijkgezin’, een fictief voorbeeldgezin waarvan het leven in een artikel in deze krant wordt beschreven. Ze wonen in een rijtjeshuis, rijden een Toyota. Ans (38) en Aart (40) werken allebei, ze hebben een dochter van twaalf en een zoon van negen. Ze waren nooit echt milieubewust, maar door alle verhalen over ‘het klimaat’ hebben ze besloten dat ze iets moeten doen.

Consumenten zijn volgens het Planbureau voor de Leefomgeving voor 70 tot 80 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van kooldioxide, een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hoeveel, vraagt de familie Klaver zich af, zou die uitstoot omlaag kunnen?

Een gemiddeld huishouden brengt per jaar ongeveer 8 ton CO2 in de atmosfeer door zijn verbruik van gas, elektriciteit, autobrandstof en door vliegvakanties. Maar daarbij moet volgens het Planbureau nog 22 ton worden opgeteld aan indirecte uitstoot: door productie en transport van voedsel, kleding, persoonlijke verzorging, de aanschaf van apparatuur en andere gebruiksartikelen.

De grote klimaattop in Kopenhagen, die maandag begint, moet op 18 december een nieuw akkoord opleveren over de reductie van broeikasgassen. Maar wat de landen ook afspreken, particuliere consumenten zullen een forse bijdrage moeten leveren. De meest effectieve methoden: minder vliegen, betere woningisolatie, overschakelen op groene stroom en een zuiniger auto kopen. Verder kan ook minder vlees en kasgroenten eten al gauw een of meer ton CO2 per jaar schelen.

De familie Klaver heeft bijna al deze maatregelen toegepast, in NRC Weekblad is te lezen hoeveel ton CO2-uitstoot de Klavers – en dus elk doorsneegezin in Nederland – heeft kunnen besparen.

Dat gaat vrij simpel: korter douchen, de wasdroger alleen gebruiken als het regent, de computer uitzetten als die niet gebruikt wordt, een zuinige auto kopen, minder vlees en alleen nog maar groenten ‘van het seizoen’ eten. Een besparing van 12 ton CO2 ligt binnen de mogelijkheden.

Lezers van deze krant, die via nrc.nl kunnen meedoen aan een peiling, blijken vooral van plan meer streekproducten te kopen (mannen aanzienlijk meer dan vrouwen). Sommigen beloven korter te douchen, vegetarisch te eten of hun auto de deur uit te doen.

„De mensen worden steeds rijker, en hun geld zoekt voortdurend een bestemming”, zegt Joop Oude Lohuis, teamleider klimaat en duurzaamheid van het Planbureau voor de Leefomgeving. „Het helpt als ze dure dingen kopen. Kunst bijvoorbeeld, of kwalitatief goede en dure designmeubels. Dan hou je minder geld over voor terrasverwarmers, wasdrogers en Harley-Davidsons.”