Heleen van Royen

Wie is de vrouw-van-de-week?

Geen twijfel mogelijk: Heleen van Royen. Op 7 december gaat in – of all places – Gouda het toneelstuk De gelukkige huisvrouw in première, gebaseerd op Van Royens bestseller waar inmiddels meer dan 250.000 exemplaren van zijn verkocht.

Dat wordt dus seks en schuimbekken op het toneel.

Nou, inderdaad. Mag ik even een fragment uit het boek voorlezen: „Stop met die achterlijke pillen en ik neem je elke avond, van achteren en van voren”, hijgde Harry. „O, Harry”, kreunde ik, „méén je dat, meen je dat wérkelijk?” Ben benieuwd hoe Isa Hoes dat gaat acteren. Of hoe ze tijdens de weeën samen met haar man masturberend een Oostenrijkse film bekijkt. Maar volgens Van Royen „klopt de voorstelling als een zwerende vinger”.

Toch lijkt het boek me meer iets voor een verfilming.

Die komt er ook, volgend voorjaar. Carice van Houten speelt de gelukkige huisvrouw. En Matthijs van Nieuwkerk doet ook mee.

Is Van Royen zelf eigenlijk een beetje een gelukkige huisvrouw?

Thuis is ze nogal een slons, zegt ze zelf. Voor haar mediaoptredens laat ze zich aankleden door een styliste, maar thuis floddert ze maar wat aan. In een interview zei ze dat ze ondergoed van Marlies Dekkers altijd te duur vond – wat voor een beetje huishoudbeurs bezoekende huisvrouw natuurlijk echt geen bezwaar is. En gelukkig? Dat over die postnatale depressie en die psychoses enzo, dat heeft ze niet alleen maar verzonnen hoor. En ze is natuurlijk getrouwd met tv-maker Ton van Royen.

Gelukkig getrouwd toch?

Ze wonen in een villa in de Algarve, vlakbij het strand. Ja, zo kan iedereen gelukkig getrouwd zijn. Maar het moet gezegd: op foto’s in Playboy zag het naakte stel er best knus uit. Beetje kussend op elkaar op een wit leren bankstel. En die Ton, die houdt echt van haar, he. Zoveel dat hij haar vrij laat. „Dat we weinig samen zijn, vind ik geen probleem. Integendeel, het is een zegen.” Dat zegt Lea in De gelukkige huisvrouw. „Mensen vragen zich wel eens af wat het geheim is van een goed huwelijk”, legt Van Royen haar hoofdpersoon in de mond. „Volgens mij is het antwoord simpeler dan ze denken.”

    • Monique Snoeijen