Elegante Hollandse wijn

Nederlandse wijn begint salonfähig te worden. Deden we eerder wat lacherig over drie Zeeuwse wijnroutes, over een wijngaard onder de rook van de Rotterdamse haven en wijnbouw als reïntegratieproject voor werkloze Achterhoekers, inmiddels zijn er meer dan 150 Nederlandse wijngaarden die samen een half miljoen flessen produceren. Veel daarvan is de moeite niet waard. Maar toch, steeds vaker kom je Nederlandse wijn tegen bij zelfs met sterren gelauwerde restaurants. Daarvoor is amusementswaarde – „Wat leuk, een Nederlandse wijn! En nog best te drinken ook” – alleen niet meer voldoende, de wijn moet enige kwaliteit hebben. Gall & Gall heeft er vertrouwen in en voert sinds een paar weken een aantal Nederlandse wijnen in het assortiment, waaronder die van het Maastrichtse wijngoed Hoeve Nekum.

Flessen en inhoud zijn in Elzasser stijl. De Riesling uit 2008 is beschaafd bleek van kleur. De geuren stuiven niet het glas uit, maar de smaak is elegant. Je proeft fijn wit fruit en wat fris zuur. Een alleszins acceptabele wijn, al is hij stevig aan de prijs. JH