Bij de voorplaat

Met een schepnet hing fotograaf Wim van Egmond over de reling van de Stad Amsterdam om plankton op te vissen voor de kust van Afrika. De Stad Amsterdam is het schip waarmee Darwins legendarische tocht met de Beagle wordt nagereisd. Het verslag is elke zondag te zien bij de VPRO.

Deze foto van een straaldiertje (radiolarium) maakte Van Egmond met een microscoop op een schommelende tafel in het ruim van het schip. “Een volgende keer zou ik een kleiner en zwaarder schepnet meenemen”, zegt hij. “De netten die ik nu had werden bijna uit mijn handen getrokken. Of ze scheerden over het water.”

Straaldiertjes zijn eencelligen met een uitgesponnen glazen skelet, bedekt door een laagje celplasma. Door de uitsteeksels is het straaldiertje een schepnetje, minder dan eentiende millimeter in diameter, waarin nóg kleinere eencelligen blijven hangen. In het het museum Natura Docet in Denekamp toont Van Egmond woensdag 9 december foto’s die hij maakte tussen Plymouth en de Canarische eilanden. [MvN]