Beleggen voor citroenen

Sinterklaas bestaat! Hij is verkleed als staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën. De Jager is 15 miljard euro zwart vermogen in het buitenland op het spoor. Dankzij dertig verse belastingverdragen met fiscale paradijzen gaat hij de eigenaren ervan achterhalen. Een leger van tweehonderd Zwartgeld Pieten staat klaar om ze te belasten en beboeten. De opbrengst wordt een cadeau voor onze schatkist, en dus een beetje voor ons allemaal.

Stel dat die miljarden huiswaarts keren. Wat gaan de bezitters ervan, na boete en belasting, doen? Sparen zal vies tegenvallen. Hier – thuis – moet je van je magere spaarrente 1,2 procent vermogensrendementsheffing afdragen. Het zal dus wel beleggen worden, waarschijnlijk in huisfondsen van de bank. Banken adviseren dat dolgraag. Beleggers betalen hun gemiddeld zo’n 2 procent van het beheerde vermogen voor transactiekosten en beheer. Elk jaar weer.

En oeps, daar gaat uw rendement. Want de gemiddelde fondsbeheerder, zo tonen allerlei onderzoeken, verdient de beheerkosten niet terug door extra rendement. Erger: de hoge kosten maken een actief beheerd fonds gemiddeld 2 procentpunt minder winstgevend dan een vergelijkbare beleggingsindex. Dan kun je toch beter per computer in een index beleggen? Juist. En dat is wat indexfondsen en ETF’s (Exchange Traded Funds of trackers) doen tegen minimale kosten, bijvoorbeeld 0,3 of 0,5 procent per jaar.

Dit heet index- of passief beleggen. U laat dan beleggen volgens de samenstelling van een aandelenindex of een andere financiële index. U bespaart zich dus de dure fondsbeheerder die aandelen voor u selecteert, aan- en verkoopt. Daardoor kan de eindopbrengst van een goedkoop indexfonds, na 25 jaar beleggen, 40 procent hoger zijn dan een duur, actief beheerd fonds. Ziehier het verschil tussen een knol en een citroen.

Het boek De schitterende eenvoud van indexbeleggen van Jacques Wintermans (zie www.indexbeleggen.nl) legt uit hoe u een indexbelegger wordt. Dat is ideaal voor nuchtere, luie beleggers, die snappen dat fondsbeheer weinig toegevoegde waarde heeft, die weinig energie aan beleggen willen besteden, maar die toch willen meeliften met mogelijk beleggingsrendement.

Extra risicospreiding en gemak bereikt u door maandelijks een vast bedrag automatisch naar een indexfonds over te boeken. U koopt dan bij lage koersen automatisch meer indexaandelen dan bij hoge. Dat heet middelen. De Amerikaanse superbelegger Warren Buffet vindt die aanpak ideaal voor de leek. „Door periodiek te beleggen in een indexfonds”, zei hij ooit, „kan de belegger die nergens van weet meer rendement halen dan de meeste beleggingsexperts.” Buffet is trouwens niet de enige die gunstig over indexbeleggen denkt. Zo zei:

Daniel Kahneman, Nobelprijswinnaar economie 2002: „Ik stop bijna alles in indexfondsen.”

Prof. Rob Bauer, Universiteit van Maastricht: „Eigenlijk wijzen alle studies erop dat actieve beleggers bij de index achterblijven.”

William Sharpe, Nobelprijswinnaar economie 1990: „Waarom zou je mensen betalen om te gokken met jouw geld?”

Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie 2001: „En het belangrijkste: probeer niet de markt te verslaan. Dat lukt je als individu nooit.”

Paul Samuelson, Nobelprijswinnaar economie 1970: „De meeste stock pickers en market timers zouden wat anders moeten gaan doen – loodgieter worden of leraar Grieks.”

Meer van Erica Verdegaal via nrc.nl/ nrcweekblad

    • Erica Verdegaal