Advies aan starters: neem de tijd

De vraag Wij verwachten ons eerste kind in het voorjaar. De etage (60 m2, driehoog met steile trappen, geen buitenruimte) past net. We zijn hier gelukkig, alsof we samen in een torentje wonen. Toch kijken we rond naar iets ruimers, voor ons gezin met één of – onze wens – twee kinderen. De stad waar we werken, blijkt onbetaalbaar. Moeten we nu elders gaan zoeken en dagelijks reizen?

Het antwoord Gefeliciteerd met de komst van uw kind. Verstandig om tijdens de zwangerschap rustig in uw torentje te blijven. Het klinkt alsof het een nest is, waar gemakkelijk plaats is voor een baby. Als u nu aan verhuizen zou denken, geeft dat veel onrust. En stress, niet goed voor moeder en kind, om over de vader maar niet te spreken.

Maar komende zomer zal het wel voor ’t eerst gaan knijpen, driehoog met baby. Dan is het goed dat u al hebt rondgekeken. De huizenmarkt verandert. Maar de wijken en buurten die u aanspreken, die blijven natuurlijk grotendeels eender.

Kijk dus goed rond waar u zou willen wonen. Locatie is het allerbelangrijkst voor een huis, naast een bepaald minimaal aantal bewoonbare vierkante meters. Niet alleen de sfeer is van belang, of je je thuis voelt tussen zulke buren. Kijk naar voorzieningen, zoals winkels en voor de toekomst de kinderopvang, de basisscholen. En vooral: hoe staat het met de bereikbaarheid? Hoe ver is het naar het werk van degene(n) die buitenshuis werkt of werken? Per fiets of lopend is natuurlijk ideaal. Auto en openbaar vervoer verschaffen al direct minder kwaliteit van leven: tel niet alleen de kosten op, ook al worden ze vergoed. Maar besef ook de tijd en tegenslagen die dagelijks, wekelijks, maandelijks op uw pad kunnen komen.

De vierkante meters die een jong gezin nodig heeft, zijn in sommige steden onbetaalbaar geworden. Dan maar een huis zoeken, aangepast aan het budget, maar verder weg met alle reisperikelen van dien? Beslis daarover niet te snel. Neem de tijd voor twee acties: kijk in uw favoriete stadswijken dag in, dag uit naar aanbiedingen van huizen. Zit er bovenop, werkelijk dagelijks, zodat geen transactie u ontgaat. Dan ontstaat een beeld van aanbod, prijzen en kwaliteiten. Actie twee: ga op zoek naar een goede aannemer, een timmerman, tegelzetter, installateur, schilder. Vraag iedereen in vrienden- en familiekring naar hun ervaringen, noteer namen en praat alvast met zo’n vakman of -vrouw.

Want één ding is zeker: een pico bello huis, onlangs verbouwd, is waarschijnlijk te duur. Ga dus voor een locatie. Doe een bod, rekening houdend met de staat van onderhoud. Vervolgens verbouwen betekent veel werk. Maar uiteindelijk loont het: een eigen huis of etage waarvan de kosten te dragen zijn in een wijk die het meest waarschijnlijk het dagelijks leven gemakkelijk maakt. Calculeer vooral mee het voordeel van geen zorgen over toekomstige files, mist, regen en volle treinen.

vragen voor de huizendokter naar huizendokter@nrc.nl

    • Agnes Koerts