Zwarte Disneyprinses kreeg andere baan

Disneys nieuwe tekenfilm, The Princess and the Frog, kreeg bij de eerste vertoning in Los Angeles een staande ovatie van leden van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), die de emancipatie van zwarte Amerikanen nastreeft. Na een zwarte president krijgen de Verenigde Staten nu ook een zwarte Disneyprinses: Tiana. Vorig weekeinde ging The Princess and the Frog in Los Angeles en New York in première; vanaf 11 december is de film in heel Amerika te zien.

Het is een primeur. De animatiefilmstudio tekende weliswaar eerder niet-blanke prinsessen als de Arabische Yasmine (Aladdin) en de indiaanse Pocahontas, maar waagde zich nog niet aan een zwarte hoofdrolspeelster.

De film leidde vooraf tot commotie. Zo zou de huidskleur van de prinses en van haar geliefde te licht zijn. Om zich te verzekeren van steun in de zwarte gemeenschap consulteerde de filmstudio vooraanstaande Afro-Amerikanen, onder wie tv-presentator Oprah Winfrey. Op hun aandringen veranderde de filmtitel van The Frog Princess in The Princess and the Frog. En de prinses kreeg een andere naam. Zo heette Tiana eerst Madeleine, afgekort Maddy, maar dat klonk bij nader inzien te veel als Mammy, de stereotiepe zwarte, dikke en moederlijke huishoudster. Ook werkte Tiana in eerdere versies als huishoudster voor een blank gezin, een doorsneebetrekking in het New Orleans van de jaren twintig waar de film zich afspeelt. Maar dat wordt nu dus als vernederend beschouwd. Daarom werd Tiana serveerster. De dochter uit het blanke gezin is nu haar beste vriendin.

De film is vanaf februari in Nederland te zien.

Cultureel Supplement: pagina 16

    • Yaël Vinckx