Zelaya niet als president terug naar Honduras

Manuel Zelaya, de door het leger verdreven president van Honduras, keert definitief niet terug als hoofd van de staat. Dat heeft het Hondurese Congres bepaald.

Van de 125 Congresleden stemden er gisteren 114 tegen een (tijdelijke) terugkeer van Zelaya. Zijn huidige termijn loopt eind januari af. Daarna wordt hij opgevolgd door de conservatief Porfirio Lobo, van de oppositionele Nationale Partij, die bij (geplande) verkiezingen van afgelopen zondag werd verkozen.

Zelaya werd eind juni door het leger van zijn bed gelicht en in zijn pyjama op het vliegtuig gezet naar Costa Rica. Volgens de coupplegers wilde de linkse Zelaya via een illegaal referendum zijn greep op de macht verstevigen en een socialistisch model in Honduras invoeren naar het voorbeeld van de Venezolaanse leider Hugo Chávez. Zelaya zelf ontkent dat.

In de crisis die volgde, bemiddelden de Verenigde Staten. Eind oktober kwam het tot een akkoord tussen Zelaya en Roberto Micheletti, die na de coup als interim-leider werd aangesteld. Daarbij beloofden de VS de verkiezingen van zondag te erkennen op voorwaarde dat het Congres daarvóór nog zou stemmen over Zelaya’s terugkeer. Het Congres heeft dat echter geweigerd en heeft nu dus ook besloten zijn terugkeer definitief tegen te houden.

De VS hebben teleurgesteld gereageerd op de beslissing van het Congres. Zelaya reageerde woedend. „De politici hebben vandaag een staatsgreep geratificeerd”, zei hij in een verklaring. „Ze hebben Honduras veroordeeld tot een bestaan buiten de wet.” Hij had eerder overigens al gezegd niet terug te keren, al had het Congres daarmee ingestemd, omdat hij dan de coup zou „legitimeren”.

Veel Congresleden hielden vast aan hun opvatting dat Zelaya de grondwet wilde wijzigen om zijn macht te blijven behouden. „Mijn stem is [een les, red.] voor iedereen die denkt voor altijd aan de macht te kunnen blijven. Zodat mijn zoon mij kan aankijken en kan zeggen: ‘Pap, je hebt de democratie verdedigd’”, aldus Antonio Rivera van de Nationale Partij.

De crisis in Honduras heeft ook tot spanningen geleid tussen de VS en andere Latijns-Amerikaanse landen. Brazilië, Argentinië en Venezuela verwijten de VS een coup te legitimeren door de verkiezingen te erkennen. Zij weigeren dat tot op heden. (AP, Reuters)