Zachtmoedige rockers op nieuwe concertregistraties

Dvd pop

Nirvana: Live At Reading ****

Kings Of Leon: Live At The O2 London **

The Black Crowes: Cabin Fever ****

Het live-album speelt een invloedrijke rol in de pophistorie; zie de soundtrack van het Woodstockfestival of het megasucces van Peter Framptons Frampton Comes Alive! Maar concertregistraties op dvd spreken minder tot de verbeelding omdat ze nooit kunnen tippen aan de magie, de geur, het rumoer en de sfeer van een echt concert.

Een goed voorbeeld is de volledige weergave van het concert dat de Amerikaanse rockgroep Kings Of Leon eerder dit jaar gaf in de Londense O2 Arena. De dvd laat een band zien die een keurig lesje afdraaide.

Hoe anders is dat bij het uit archieven opgediepte Nirvana Live At Reading, inmiddels een ‘klassiek’ festivaloptreden uit 1992, een kleine twee jaar voor de dood van zanger en gitarist Kurt Cobain. Uit balorigheid na geruchten dat hij aan een overdosis zou zijn bezweken liet Cobain zich het podium op rijden in een rolstoel om in ziekenhuistenue een optreden te geven waar de spetters vanaf vlogen.

Het contrast met de Kings Of Leon zeventien jaar later is frappant. Nirvana was minder afhankelijk van technisch geavanceerde lichteffecten, speelde veel ruiger en werkte naar een climax waarbij het hele instrumentarium aan gruzelementen ging. Cobain cum suis durfden risico’s te nemen en rammelden aan de fundamenten van hun succesnummers, bijvoorbeeld door Smells like teen spirit in te leiden met het refrein van Bostons More than a feeling.

Minder explosief maar net zo waardevol is de dvd Cabin Fever waarop The Black Crowes verslag doen van de optredens die de basis vormden voor hun cd Before The Frost… Until The Freeze. In de tot studio omgebouwde boerenschuur van The Band-drummer Levon Helm speelden ze hun informele sessies voor publiek. Daarbij laten ze zich van een zachtmoediger kant zien dan de rockende monsters die ze bij reguliere concerten kunnen zijn. Doet een gewone concertregistratie grijpen naar de fastforwardknop, dit document leent zich voor herhaald bekijken.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard