Waarom hebben de $, €, £- en ¥-tekens streepjes?

Norbert Lieftink uit Hanendorp vraagt zich af waarom er in veel valutatekens streepjes zitten, zoals in de symbolen voor de dollar ($), de euro (€), het pond (£) en de yen (¥).

De streepjes in de verschillende symbolen zijn niet allemaal onderling gerelateerd. Over de oorsprong van het dollarteken bestaan bijvoorbeeld verschillende theorieën. Een plausibele verklaring, onderschreven door het Amerikaanse Bureau of Engraving and Printing (dat dollars print) is dat het dollarteken voortkomt uit het teken voor de Spaans-Mexicaanse peso. Deze koloniale munt werd, voor de geboorte van de Amerikaanse dollar in 1792, in heel Amerika gebruikt. Peso’s werden aangeduid met ‘Ps’.

Historici hebben aan de hand van handelsdocumenten gezien dat in Noord-Amerika de ‘P’ eind achttiende eeuw steeds vaker over de ‘s’ werd geschreven, en dat de ‘s’ langzaam een hoofdletter werd. De ‘P’ werd tot verticale streep. Soms werden twee streepjes gebruikt – zoals nog steeds.

Het streepje in het Engelse pondteken heeft daar niets mee te maken, zegt Arent Pol, onderzoeker bij het Geldmuseum in Utrecht. „Het streepje in de L is een middeleeuws afkortingsstreepje voor het latijnse Libra, dat pond betekent.”

Pol gaat ervan uit dat de ontwerpers van andere valutasymbolen wereldwijd zich door de streepjes in de dollar- en pondtekens hebben laten inspireren. Maar volgens Hiroshi Nakai van de Japanse Centrale Bank is dit slechts één theorie over de oorsprong van het dubbele streepje in het yenteken. „Het kan ook verwijzen naar het woord Nihon, dat zowel ‘Japan’ als ‘twee stokjes’ betekent”. Nog een andere verklaring is dat het een Samurai verbeeldt – een Samurai draagt normaliter één groot zwaard en één kleintje,” aldus Nakai.

De Europese Centrale Bank (ECB) bevestigt niet dat er een connectie bestaat tussen het € en het $-teken. „De twee parallelle horizontale lijnen in het euroteken zijn bedoeld om de stabiliteit van de munt tot uitdrukking te brengen”, aldus een woordvoerder.

Mark Beunderman

Bekijk de evolutie van het Ps - naar het $- teken via nrcnext.nl/links

    • Mark Beunderman