Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. De positie van Ahmed Marcouch, stadsdeelraadvoorzitter in Amsterdam en nationaal PvdA-coryfee is omstreden. Hij dreigt binnenkort door zijn eigen plaatselijke partijafdeling te worden weggestemd. En aandacht voor de repetities van het theaterstuk CLAUS! dat zondag in Carré wordt opgevoerd. In het door John Leerdam geregisseerde stuk brengen politici en bekende Nederlanders een hommage aan prins Claus. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag van de rechtszaken waarbij de Italiaanse premier Berlusconi is betrokken: het maffiaproces in Turijn en het omkoopproces in Milaan. Reportage over Nederlandse hennepkwekers die de productie verplaatsen naar andere Europese landen als België en Zweden. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten Paul Witteman en Fons van Westerloo. Muziek van Triggerfinger en tafelheer is Marc-Marie Huijbrechts. Ned.3, 19.30-20.19u.

Vrouw&Paard. Discussieprogramma waarin vijf vrouwen, onder wie Hanneke Groenteman, Heleen Mees en Marianne van den Anker, praten over het Sobibor-proces tegen Demjanjuk, het referendum in Zwitserland over het verbod op minaretten en de documentaire De Viagraman. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw&Witteman. Eurocommissaris Neelie Kroes vertelt over haar haar nieuwe functie in Brussel, minister Bert Koenders praat over zijn rol in het toneelstuk CLAUS!. Acteur Jeroen Krabbé wordt 65 en praat over de belangrijkste momenten in zijn werk en leven. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday Night with Jonathan Ross. De gasten vanavond zijn de actrices Reese Witherspoon en Sophia Loren, kok Gordon Ramsay, en komiek Russell Howard. De muziek komt van Them Crooked Vultures. BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

Aus Liebe wird Leben. Franse documentaire uit 2005 waarin met behulp van microscopen het ontstaan van menselijk leven wordt getoond: van partnerkeuze via geslachtsdaad, bevruchting, groei van het embryo tot de geboorte. Arte, 20.15-21.00u.

We are family: The Deebles. Veertig jaar geleden emigreerden Reginald Deeble en zijn vrouw van het Caraïbisch gebied naar Wales. Kort daarna overleed zijn vrouw en moest de weduwnaar voor vijf kinderen zorgen. Per post zocht en vond hij een surrogaatmoeder in zijn vaderland, maar ‘tante Nomi’ bleek een ramp die het gezin nog dieper in het ongeluk stortte. Film verslaat het weekeinde waarin alle kinderen voor het eerst in jaren bij elkaar komen om met hun verleden in het reine te komen.BBC 2, 22.00-23.00u.

informatief

Metropolis: Milieustrijders. Aflevering over mensen die op lokaal niveau milieuproblemen aanpakken. Opnieuw aandacht voor de Chinese activist Jiang die zijn brommer in een aardbol ‘verstopte’ en zo door zijn land toerde. In een vorige uitzending werd getoond hoe de politie hem dwong de bol kapot te schoppen. Ook aandacht voor New Yorkse vuilnisbaketers en een Peruviaanse ijsfabriek voor de poolkappen.Ned.3, 0.05-0.40u.

cultuur

KurzSchluss - Das Magazin. Magazine gewijd aan de korte film, met interviews, draainieuws en festival- en filmtips. Vanavond onder meer aandacht voor Cine Cabaret op het Off-Courts Festival in het Noord-Franse Trouville. Bij Cine Cabaret stellen de organisatoren camera’s, montagetafels en acteurs ter beschikking en moeten een of meer cineasten binnen 48 uur een film maken die dan op het festival wordt vertoond. Verder ook aandacht voor de gitarist Amaury Chabauty, die stomme films verzamelt waar hij muziek bij componeert. Arte, 0.20-1.05u.

sport

Voetbal: Loting WK. Live verslag uit Kaapstad van de loting voor de groepsfase van het WK 2010.Ned.1, 17.50-19.51u.

Schaatsen: World Cup Calgary. Verslag van de 500 meter (mannen en vrouwen) en de 1500 en 3000 meter (vrouwen).Ned.3, 20.25-0.05u.

radio

De vrijdag van Vredenburg: Händels Messiah. Rechtstreeks vanuit Utrecht. Koor en orkest van The Academy of Ancient Music, Mhairi Lawson, sopraan; Barbara Kozelj, alt; James Gilchrist, tenor. Radio 4, 20.02-23.59u.