Videobeelden

Vandaag is het voor tweeëndertig landen van de wereld een van de belangrijkste dagen in vier jaar. Het is een dag die bepalend zal zijn voor het lot, de dromen, angsten en de glorie voor tweeëndertig volkeren van alle vijf de continenten. Vandaag vindt de loting plaats voor het Wereldkampioenschap voetbal dat komende zomer zal plaatsvinden in Zuid-Afrika.

In de eerste van de vier vissenkommen die als vier glazen bollen onze toekomst zullen onthullen, zit een balletje met de naam van Nederland, samen met de andere zeven belangrijke landen die wereldkampioen zouden kunnen worden als Nederland niet mee zou doen. Vicewereldkampioen Frankrijk zit in de tweede kom, de glasbak van de modale landen wier hoop meestal al in de voorronde aan scherven geslagen wordt. Van alle landen die ontbreken, ontbreekt één land meer dan alle andere en dat is Ierland.

Ierland werd in de play-off uitgeschakeld door Frankrijk dankzij een flagrante handsbal van de Franse aanvaller Henry die door de scheidsrechter niet werd opgemerkt. Er werd opgeroepen tot een replay. De FIFA wees dat verzoek resoluut van de hand. De Ierse premier heeft gelobbyd bij Sarkozy om het FIFA-besluit te overrulen. Zonder resultaat. De Ierse voetbalbond heeft een verzoek ingediend om als drieëndertigste land te worden toegelaten tot de eindronde. Ook dat is afgewezen. Als goedmakertje is Frankrijk in een andere vissenkom gestopt.

En eergisteren heeft de FIFA besloten dat er geen plaats is voor nieuwlichterij in de arbitrage: geen extra lijnrechters achter de doelen zoals in de Europa League en zeker geen technische hulpmiddelen. Het argument is al jaren hetzelfde: fouten zijn menselijk en horen bij het voetbal.

Dat is een schreeuwend misverstand. Fouten van spelers horen bij voetbal. Fouten van coaches horen bij voetbal. Maar regels zijn regels. Fouten in het toepassen van de spelregels horen evenmin bij voetbal als fouten in het toepassen van de wet horen bij een rechtstaat. De belangen zijn te groot. Er staat te veel geld op het spel. Natuurlijk moeten videobeelden worden gebruikt bij de arbitrage, zoals in rugby, waar het vlekkeloos functioneert.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer