Timmermans tegen 'laar poer laar'

Wat is het doel van kunst? Wie het weet mag het zeggen. De Tachtigers (de dichters na 1880, Kloos, Verwey, Van Deyssel) proclameerden l’art pour l’art, ‘kunst om de kunst’ om zich te bevrijden van de moralistische domineespoëzie. Staatssecretaris van Europese zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt ‘laar poer laar’ inmiddels afkeurenswaardig ‘politiek correct’. Kunst heeft volgens hem een politiek doel: ons helpen in onze ‘identitaire worsteling’. Volgens hem beseffen kunstenaars ‘dat dit een tijd is die vraagt om een sterk narratieve benadering; om verhaallijnen die uitnodigen tot reflectie en introspectie’.

Maar wat moet je met kunst, vraag ik de staatssecretaris, als je eventjes geen last hebt van je identitaire worsteling? En krijg je de overheid op je dak als je niet zo van ‘een narratieve benadering’ houdt, maar meer van experimentele literatuur? Timmermans: ‘Er is een groot verschil tussen laar poer laar als uiting van emancipatie en bevrijding van de kunstenaar enerzijds en laar poer laar als alibi van de kunstnomenklatoera om tegen de politiek te zeggen dat men vooral geld moet schuiven en verder de mond moet houden. Omdat men anders de autonomie van de kunst bedreigt.’

In de afgelopen jaren was hij beschroomd in de omgang met kunstenaars uit angst ergens ‘politiek’ in te brengen. ‘Die schroom was volstrekt overdreven omdat kunstenaars juist graag de ontmoeting willen met de politiek.’ De kern van zijn betoog: kunst en politiek moeten elkaar ontmoeten. ‘Kunst en cultuur moeten weer veel meer deel gaan uitmaken van het politieke discours en andersom vind ik het interessant als weer meer wordt gezien hoe ,,politiek’’ kunst in wezen is.’ Laat het PvdA-zangkoor De Stem des Volks dus maar weer aantreden!

De liberaal Thorbecke (‘kunst is geen regeringszaak’) zou de uitspraken van de staatssecretaris beslist niet politiek correct vinden.

    • Elsbeth Etty