Theater & Dans - En Verder

Snorro

Het Ro theater brengt de verrukkelijke familievoorstelling Snorro, over een gemaskerde held die worstelt met zijn identiteit en met zijn gebrek aan teamgeest. Regisseur Pieter Kramer maakt er een wervelende, hilarische show van, met Lucky Luke-decors, kinderen als dansende cactussen, liedjes op de wijze van tophits, haastverkledingen en een pratend paard. Met muziek van Mariachi Tierra Caliente, en aanstekelijk spel van Dick van den Toorn, Loes Luca, Marcel Musters en Gijs Naber. Tournee t/m 7 febr. Inl: www.rotheater.nl.

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aids-epidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs en mooi drama over eenzame mensen die steun en geborgenheid zoeken bij elkaar. Hans Kesting kreeg een Louis d’Or voor zijn rol van de meedogenloze advocaat Cohn die zijn geaardheid, afkomst en ziekte ontkent tot het bittere eind. T/m 22 febr Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Droog Brood

Een frisse wind, het vijfde programma van cabaretduo Droog Brood, is gelukkig niet wezenlijk anders dan de vorige vier. Zonder verkledingen of stembuigingen spelen de heren in volle ernst steeds een andere rol. Zelfs de lange stiltes – uiterst ongebruikelijk in de humoristische sector – zijn spannend. Zo volgen er op een nierdonor-sketch een nummer over een wc-bezoeker die worstelt met een wegrollende wc-rol, en een scène over een reclamecomponist die muziek maakt voor universele stofzuigerzakken. Tournee t/m 12 juni. Inl. www.hekwerk.nl.

Dancing on the Edge Festival

Het Dancing On The Edge Festival toont komende week in vijf steden dans en theater uit het Midden-Oosten. Vele van de voorstellingen zijn van vrouwen. Ätaba gaat over het dubbelleven in Marokko: overdag de façade van geld en geloof, en ‘s nachts de drank, de dans, de drugs en de seks. Het Iraanse Charisma gaat over het verlangen naar een geliefde. Man is Man is Brecht overgeplaatst naar de oorlog in Irak. In The Assassination of Omar Rajeh wordt de lange reeks journalistenmoorden in Libanon besproken. T/m 13 dec. Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Den Haag. Inl: www.dancingontheedge.nl.

De Opportunist

Het Volk toert door het vaderland met De Opportunist, een komedie over de NSB’er die tijdens de Duitse bezetting een nazitoneelgroep oprichtte. Snel gemonteerde scènes vertellen het verhaal compact zonder er een dorre documentaire van te maken. Daarvoor bieden de subtiele typeerkunst van de spelers, en de terloopse grapjes in tekst en decor meer dan voldoende tegenwicht. Een lucide voorstelling over een antiheld, wiens toneelcarrière zo’n tragikomische mislukking werd. Tournee t/m 29 april. Inl: www.toneelgroephetvolk.nl.

Purcity

Servaes Nelissen en Martin Hofstra spelen Purcity, over de openingsavond van Cultuurcentrum Purcity, het levenswerk van wethouder Frans Prop. In prachtige, melancholieke stijl maken de twee een voorstelling over toneelzenuwen, acteursverwarring en weemoed. We kijken naar het bedompte achtertoneel, dat vol raakt van de buitensporig grote poppen die Nelissen inzet. Tournee t/m 16 jan. Inl: www.servaesnelissen.nl.