Staking bij TNT Post ophanden

Werknemers van TNT Post zullen nog vóór de Kerst het werk neerleggen als de directie volgende week niet met toezeggingen komt over een nieuwe cao en een sociaal plan. Dit zeggen de vakbonden bij TNT Post.

„De sfeer is explosief. De actiebereidheid is groot. Veel leden willen de boel platgooien”, zegt Peter Wiechmann van AbvaKabo FNV. „De Kerst komt er aan, dit is de kans om te staken”, vindt Dirk Schuurman van CNV Publieke Zaak en lid van de Centrale Ondernemingsraad van TNT Post.

De directie van TNT Post passeerde deze week de onderhandelaars van de bonden en eiste een gesprek op het hoogste niveau met de bondsvoorzitters over een nieuwe cao en een sociaal plan. Dirk Schuurman noemt de manoeuvre van de directie een „schoffering” van de bonden, maar het gesprek op topniveau heeft niettemin plaats, begin volgende week. Als er niets uit de onderhandelingen komt gaan de bonden een ultimatum stellen aan TNT Post, zo verzekert Wiechmann: ingaan op de eisen, anders volgt er actie.

De vakbonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent en een goed sociaal plan voor werknemers die hun baan gaan verliezen. TNT wil juist loonsverlaging doorvoeren en bereidt een grote sanering voor, waardoor tot 11.000 van de 23.000 banen in 2015 kunnen verdwijnen.

Topman Peter Bakker van moederbedrijf TNT zei gisteren op een bijeenkomst van analisten te verwachten dat het volume van TNT Post in 2010 zal dalen met 7-9 procent. Om winstgevend te blijven maken moet TNT Post daarom wel saneren, zei Bakker. Het concern overweegt verder andere postbedrijven in Europa te verkopen.

TNT: pagina 13