Poetin beschuldigt Chodorkovski van medeplichtigheid bij moord

De Russische Premier Vladimir Poetin heeft Michail Chodorkovski, de voormalige eigenaar van energiebedrijf Yukos, beschuldigd van moord. Hij deed dit tijdens een vraaggesprek met kijkers gisteren op de staatstelevisie. In die show beantwoordde Poetin vragen van Russen uit het hele land. Een van die vragen luidde wanneer Chodorkovski, die sinds 2003 in de gevangenis zit wegens fraude en belastingontduiking en tegen wie een nieuw proces loopt, vrij zou komen.

In plaats van antwoord te geven op die vraag, zei Poetin dat de voormalige veiligheidschef van Yukos, Aleksej Pitsjoegin, veroordeeld was wegens moord en dat hij waarschijnlijk had gehandeld op bevel van Chodorkovski zelf. Pitsjoegin was niet de belangrijkste aandeelhouder in dat bedrijf, zei de premier. „Dus het is duidelijk dat hij handelde in het belang en op bevel van zijn bazen. En hoe handelde hij? Er zijn minstens vijf moorden bewezen.”

Een van de advocaten van Chodorkovski, Vadim Kljoevgant, zei later op de dag dat zijn cliënt nog nooit wegens moord was aangeklaagd. Ook beschuldigde hij Poetin ervan zijn eigen naam in de zaak-Chodorkovski te willen zuiveren. Het was Poetin die in 2003 opdracht gaf tot Chodorkovski’s arrestatie, nadat deze zich steeds meer als een politieke tegenstander van de toenmalige president Poetin begon te manifesteren.

Eerder deze week werd bekend dat andere voormalige eigenaren van Yukos een rechtszaak bij het Internationaal Arbitragehof hadden gewonnen. Dat maakt de weg vrij voor een claim van maximaal 66 miljard euro tegen de staat, over de wijze waarop die Yukos heeft ontbonden en verkocht.

    • Michel Krielaars